Imprimare

7.000 de pacienti oncologici ar trebui sa urmeze tratament cu molecule noi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In radioterapie s-au facut progrese importante, insa Romania este inca tributara tehnologiei, anunta Agerpres. Prin urmare, doar 27% dintre pacientii romani care sufera de cancer ajung sa faca radioterapie in momentul optim. Conform sursei citate, exista o lista cu aproximativ 30 de medicamente noi care asteapta sa intre in compensare.

"Aproape 7000 de pacienti ar trebui sa urmeze tratamente cu molecule noi, dar numai jumatate dintre ei fac acest lucru", a declarat conf. dr. Tudor Ciuleanu. Medicul a explicat ca, in prezent, costurile pentru tratamentele oncologice oscileaza intre 4.000 si 6.000 de euro pe luna, insa pot ajunge, in cazul melanomului metastatic si la 80.000 de euro pe luna.

In Romania incidenta cancerului este de aproximativ 250 de cazuri la suta de mii de locuitori, numai in Capitala fiind inregistrate 5.000 de cazuri noi anual, a aratat conf. dr. Tudor Ciuleanu la un workshop media organizat de Roche cu prilejul aniversarii a 50 de ani in oncologie si 20 de ani de cand a intrat pe piata din Romania.

"In fiecare an, la nivel mondial mor opt milioane de oameni cu cancer, cam 20.000 de decese pe zi, respectiv 14 pe minut. Se estimeaza ca pana in 2030 incidenta maladiei va fi cu 69 la suta mai mare iar ponderea deceselor va creste cu aproximativ 73 la suta, din cauza cresterii populatiei planetei si implicit a raspandirii maladiei", a precizat Ciuleanu.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Alexandru Rafila, a declarat ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca la compensare 84 de medicamente noi, inovative.

"Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedura rapida, intrucat in ultimii cinci ani nu a intrat pe lista nicun produs nou. In acest moment, evaluam aceste medicamente si posibilitatea ca acestea sa intre pe lista de compensate la o anumita valoare", a declarat Rafila.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/7.000-de-pacienti-oncologici-ar-trebui-sa-urmeze-tratament-cu-molecule-noi_18146/

lauff lautf laurf