Imprimare

Conditiile de ocupare a posturilor vacante in Sanatate au fost modificate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a modifica ordinul prin care medicii, medicii dentisti si farmacistii pot accesa posturile vacante in sistemul public de sanatate. Potrivit unui nou act normativ, de curand publicat in Monitorul Oficial, publicatia de concurs va cuprinde unitatea sanitara si specialitatea in care se publica postul, fara a se preciza insa gradul profesional.

"La post se poate prezenta oricare dintre cele trei categorii profesionale - medicul rezident aflat in ultimul an de pregatire, specialistul sau primarul. Spre exemplu, daca medicul rezident ia intre timp specialitatea, nu mai trebuie sa modificam conditiile de concurs, asa cum se intampla inainte. Prin urmare, este vorba de mai putina birocratie", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Pana acum, publicatia de concurs cuprindea unitatea sanitara si specialitatea in care se publica postul, cu precizarea gradului profesional si, dupa caz, a supraspecializarilor si competentelor.

Conditiile de indeplinit pentru ocuparea posturilor

In momentul de fata, conform noului ordin in vigoare, pe langa faptul ca publicatia de concurs va cuprinde unitatea sanitara si specialitatea in care se publica postul, sunt precizate atestatele de studii complementare pe care trebuie sa le detina candidatii.

In lege se arata ca pentru posturile de medic, medic dentist sau farmacist specialist concureaza rezidenti aflati in ultimul an de pregatire, specialisti ori primari confirmati in specialitatea in care se publica postul, in timp ce pentru posturile de medicina generala sau de familie concureaza medici generalisti cu drept de libera practica, rezidenti aflati in ultimul an de pregatire, specialisti sau primari confirmati in specialitatea medicina generala/medicina de familie.

In ceea ce priveste posturile de medic dentist, pentru acestea pot concura medici dentisti cu drept de libera practica, specialisti sau primari confirmati in specialitatea stomatologie generala. Totodata, ordinul precizeaza ca pentru posturile de farmacisti concureaza farmacisti cu drept de libera practica, specialisti sau primari confirmati in specialitatea farmacie generala.

De asemenea, pentru posturile de biolog, biochimist si chimist candideaza, dupa caz, biologi, biochimisti, chimisti debutanti, biologi, biochimisti, chimisti, respectiv biologi, biochimisti, chimisti specialisti sau principali.

3000 de posturi deblocate in sistemul de sanatate

In luna octombrie, peste 3000 de posturi au fost deblocate si distribuite la nivel national in sistemul de sanatate. Ocuparea acestor posturi depinde de organizarea concursurilor, unele de catre Ministerul Sanatatii, celelalte de catre autoritatile locale care au unitati sanitare in subordine.

"Posturile au fost deblocate, o parte dintre ele sunt la Ministerul Sanatatii si cea mai mare parte dintre ele sunt la autoritatile locale. Posturile de la Ministerul Sanatatii deja au fost comunicate si asteptam organizarea concursurilor. In privinta posturilor care sunt la administratia locala, este de datoria acestora sa le scoata la concurs. Deci cele peste 3000 de posturi au fost deja distribuite la nivel national", a declarat dr. Raed Arafat cu ocazia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) din luna octombrie.

In ceea ce priveste deficitul de medici din sistem, se anticipeaza ca pana in 2020 ne vom confrunta cu o lipsa de peste un milion de lucratori sanitari - medici, asistenti medicali si personal auxiliar. Pana in 2012, mai mult de 12.000 de medici au parasit sistemul de sanatate romanesc. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Conditiile-de-ocupare-a-posturilor-vacante-in-Sanatate-au-fost-modificate_18147/

lauff lautf laurf