Imprimare

Acces la tratament stomatologic pentru copiii din centrele sociale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 6.600 de copii si mame vor beneficia de cursuri educationale privind importanta igienei orale. De asemenea, acestia vor beneficia de produse gratuite de igiena orala, in cadrul campaniei de preventie si educare "Zambeste Romania". Programul isi propune sa ofere copiilor din mediile sociale dezavantajate acces la tratamente stomatologice si la produse de igiena orala.

"Prin campania Zambeste Romania, ne dorim sa informam cat mai multi oameni despre pasii simpli care se pot urma pentru imbunatatirea sanatatii orale, precum educarea copiilor privind importanta periajului dentar de cel putin doua ori pe zi, timp de doua minute, vizitele regulate la medicul stomatolog si mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate", a declarat Victor Geus, general manager al GSK Healthcare Romania.

Pana in prezent, copiii din Centrul de zi "Valentina" din Bucuresti au primit informatii despre importanta igienei orale si despre solutiile de prevenire a afectiunilor la nivelul cavitatii bucale de la voluntarii din cadrul Facultatii de Medicina Dentara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

Campania Zambeste Romania este organizata in parteneriat cu Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice si Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, ea urmarind o abordare europeana comuna si fiind premiata in cadrul evenimentului "Celebrating Life - Ce se intampla doctore?", la categoria Campanii educationale.

Studiu pan-european cu peste 3.500 de intervievati

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, au fost facute publice rezultatele unui studiu pan-european care a evaluat starea sanatatii orale a cetatenilor europeni. Acest studiu face parte din activitatea de sustinere oferita de cele doua companii Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna.

Dintre cei peste 3.500 de europeni intervievati, 70% au declarat ca sunt multumiti de starea sanatatii lor dentare1. Cu toate acestea, mai mult de jumatate au declarat ca nu mai au toti dintii naturali.

"O igiena orala buna este esentiala pentru calitatea vietii si pentru un corp sanatos. Rezultatele acestui studiu confirma cercetarile noastre anterioare si demonstreaza existenta unor diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si nivelul de cunostinte despre normele de igiena orala ale persoanelor intervievate. Tratamentele bolilor cavitatii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creste riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului. Acest studiu demonstreaza ca multi dintre cetatenii europeni ar trebui sa urmeze o serie de pasi simpli, care ii pot ajuta sa isi imbunatateasca rapid sanatatea orala", a declarat prof. Kenneth Eaton, Presedintele Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna.

80% dintre romani au probleme dentare

In Romania, conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sanatate orala, igiena dentara se rezuma, in cea mai mare parte, la spalatul pe dinti. Aproape 80% dintre respondenti au probleme dentare si aparitia cariilor este cea mai frecventa afectiune.

Studiul releva faptul ca 4 din 10 persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar 3 din 10 au respiratia urat mirositoare si dinti sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinti sensibili sunt durerile aparute in momentul in care mananca produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsa de consumul produselor dulci / acre (50%) sau atunci cand intra in contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat in cea mai mare parte sangerarea gingiilor dupa periaj, iritarea gingiei si inflamatii ale acesteia.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acces-la-tratament-stomatologic-pentru-copiii-din-centrele-sociale_18155/

lauff lautf laurf