Rafila: In 2013 incepe procedura de evaluare a noilor molecule!
Procedura de elaborare a ordinului de ministru prin care se stabileste modalitatea de evaluare a medicamentelor noi, inovative si a celor care au o noua indicatie terapeutica s-a incheiat. Prin urmare, ordinul a fost finalizat si trimis la Monitorul Oficial, urmand a fi publicat in zilele ce urmeaza.
"Asteptam ca ordinul sa fie publicat in Monitorul Oficial si sa ofere posibilitatea pacientilor din Romania sa beneficieze de aceste produse in cadrul programelor nationale de sanatate sau ca si medicamente compensate si gratuite pe masura ce ele vor fi evaluate", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS).
Medicul a explicat ca evaluarea va fi una serioasa si ca doar acele medicamente cu adevarat eficiente vor intra pe liste. Conform oficialului MS, vor fi evaluate 150 de molecule. 84 dintre acestea sunt molecule noi, restul fiind molecule a caror indicatie a fost extinsa si care sunt incluse in diverse scheme terapeutice.
"Speram ca in cursul primelor luni din anul viitor sa demaram procedurile de evaluare si sa dam un raspuns atat solicitantilor - companiile farma, dar mai ales pacientilor din Romania care au nevoie de aceste medicamente", a conchis secretarul de stat.
Dosarele de evaluare, inregistrate in cursul lunii ianuarie
Potrivit acestuia, dosarele de evaluare vor fi inregistrate in cursul lunii ianuarie, in timp ce medicamentele urmeaza sa fie incluse pe liste in a doua parte a anului viitor.
La inceputul lunii noiembrie, conf. dr. Alexandru Rafila a anuntat ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa introduca 84 de medicamente noi pe liste, printr-o procedura rapida intermediara.
"Daca vrem sa aplicam toate recomandarile facute de institutele internationale, trebuie sa avem criterii ca sa evaluam si produsele care sunt acum pe lista, dar si pe cele noi. Cand vorbesc despre criteriu economic, ma gandesc ca acele companii care ar reduce pretul intre 0 si 25% ar putea sa fie acceptate cu produsele noi pe lista, dar, repet, criteriul de baza ramane eficacitatea", a declarat atunci secretarul de stat.
Lista de medicamente ar putea fi modificata trimestrial, dupa cum a tinut sa precizeze oficialul din Ministerul Sanatatii.
Romania nu se compenseaza nicio molecula noua din anul 2007
O analiza a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de asteptare din Romania, a relevat faptul ca tara vecina Bulgaria deja compenseaza 50% dintre acestea, iar Ungaria peste 60%. Prin comparatie, in Romania nu se compenseaza nicio molecula noua din anul 2007.
"Datele noastre arata ca, din cosul celor 15 state europene la care se raporteaza Romania, Germania compenseaza 91% din cele 64 molecule analizate, Spania 89%, iar Slovacia 88%. La polul opus, cu cele mai putine molecule compensate, se afla Lituania care compenseaza doar 38% si Romania", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
In Romania, pe lista medicamentelor compensate nu au mai fost introduse molecule noi de cinci ani. Asociatiile de pacienti au tras numeroase semnale de alarma privind aceasta situatie.
"In calitate de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, tragem un nou semnal de alarma autoritatilor privind situatia bolnavilor de cancer din Romania. Acestia au fie nevoie de tratamente care sunt compensate, dar nu se gasesc in farmacii, fie de medicamente care nu sunt pe lista de compensate si pentru care pacientii ar trebui sa plateasca zeci de mii de euro lunar. Astfel, ajunsi in situatii disperate, unii pacienti ajung sa faca campanii de strangere de fonduri pentru a face rost de bani pentru tratament - asa cum a fost cazul dnei. prof. Adela Rogojinaru diagnosticata cu o forma grava de cancer de piele cu metastaze", a adaugat Cezar Irimia, Presedinte Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).
Si bolnavii de hepatita isi pun foarte multe sperante in noile tratamente, mai eficiente si cu mai putine reactii adverse pentru pacienti.
"Noile terapii ar imbunatati considerabil calitatea vietii, asa cum este spre exemplu tripla terapie. Dar acestea sunt tratamente scumpe, care nu sunt incluse pe lista de compensate si astfel pacientii romani nu au acces la ele”, a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH).
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro