Imprimare

Nicolaescu propus ministru la Sanatate. Cum vad cei din sistem nominalizarea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lista ministrilor din Cabinetul Ponta a fost stabilita. Portofoliul Ministerului Sanatatii i-a fost predat econimistului Eugen Nicolaescu, cel care a mai ocupat aceasta functie in perioada 2005 - 2008, dupa ce profesorul Mircea Cinteza a demisionat de la sefia Ministerului Sanatatii. 

Numirea facuta de premierul Victor Ponta este vazuta cu ochi buni de cei din sistemul de sanatate romanesc. In opinia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Eugen Nicolaescu este cea mai buna nominalizare in conditiile in care medicul Vasile Cepoi este consilierul pe probleme de sanatate al primului ministru, iar doctorul Raed Arafat a refuzat in repetate randuri continuarea mandatului de ministru al Sanatatii.

"Intr-un top al nominalizarilor, Eugen Nicolaescu ar ocupa locul trei, dupa Vasile Cepoi si Raed Arafat. Aceasta nominalizare este buna pentru sistemul de sanatate pentru ca nu vine la carma ministerului o persoana care nu are experienta. Chiar daca au existat divergente intre corpul medical si Eugen Nicolaescu, pe la sfarsitul mandatului sau a inteles cum functioneaza sistemul si relatia s-a imbunatatit. Din punctul nostru de vedere, Eugen Nicoalescu este o persoana care cunoaste sistemul de sanatate si cu care se poate purta un dialog real", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In perioada in care a fost ministru al Sanatatii, Nicolaescu a initiat "Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei". Programul s-a desfasurat in perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2012, timp in care romanii au beneficiat de o consultatie clinica si un set de analize menite sa depisteze afectiuni precum hepatita, boli cardiovasculare sau renale, etc. Practic, in perioada mentionata, peste 60% din populatia Romaniei s-a prezentat la medicul de familie, care a avut un rol cheie in cadrul programului. Avand in vedere faptul ca fostul ministru Nicolaescu a pus foarte mult accent pe preventie, reprezentantii medicilor de familie sunt multumiti de nominalizarea premierului Victor Ponta pentru portofoliul Ministerului Sanatatii.

"Eugen Nicolaescu este singurul ministru care s-a aplecat asupra medicinei de familie, fiind si singurul care a incercat sa aduca bani la Ministerul Sanatatii prin introducerea unor taxe precum taxa de viciu. Eu sunt totusi sceptica. Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu are la dispozitie un buget ca cel care i-a revenit in mandatul precedent. Insa, din punct de vedere al comunicarii, Eugen Nicolaescu este un om care intelege ce zicem. Mie, ca medic de familie, mi-a fost bine in perioada in care a fost ministru. Ne-a platit pentru o munca facuta corect. Nicolaescu este un politician care pune in practica ceea ce spune", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Sandra Alexiu, secretarul general al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Noul cabinet Ponta va avea 20 de ministere, 6 ministri delegati si un vicepremier fara portofoliu, a tinut sa precizeze Victor Ponta.

Stire in curs de actualizare

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu-propus-ministru-la-Sanatate.-Cum-vad-cei-din-sistem-nominalizarea_18159/

lauff lautf laurf