Schimbarile pe care le aduce 2013 in sistemul de sanatate romanesc
Secretarul de stat Alexandru Rafila a declarat cu ocazia lansarii proiectului "Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti", ca se doreste ca activitatea Ministerului Sanatatii si cea a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa fie individualizate. Prin urmare, Ministerul Sanatatii va pastra programele de impact si cele de preventie la Ministerul Sanatatii, iar CNAS va prelua programele curative si se va ocupa de Contractul Cadru.
"Separarea activitatilor este necesara pentru a vedea care sunt solutiile de crestere raportat la PIB-ul alocat pentru sanatate. In momentul de fata, noi avem un fel de finantare incrucisata. Aceasta clarificare ne va permite sa constatam daca banii sunt putini sau nu. Separarea finantarii este un lucru profund care ne va permite sa vedem cum stau lucrururile in realitate", a declarat dr. Vasile Cepoi (foto), consilierul pe probleme de sanatate al primului-ministru.
Un alt obiectiv major pentru anul 2013 este adoptarea legii sanatatii. Conform medicului Vasile Cepoi, noul guvern are doua mari prioritati: legea bugetului si legea sanatatii.
"Noi am propus modelul belgian la baza, din cele sapte modele teoretice din cadrul OECD. Aceasta lege trebuie adoptata, iar simultan, Ministerul Sanatatii va trebui sa pregateasca terenul pentru implementarea ei, ceea ce presupune o serie de schimbari in sistem", a continuat dr. Cepoi.
Cepoi: "Avem un numar de blatisti si in sanatate!"
Un element esential in reforma sanitara il constituie restructurarea sistemului de asigurari de sanatate. Asadar, spune consilierul de stat, personalul va trebui sa parcurga un program foarte complex de pregatire, care va dura cel putin doi ani. In acest sens, Ministerul Sanatatii va invita lectori din strainatate care vor asigura pregatirea celor din sistem.
Totodata, conf. dr. Rafila a explicat ca noua lege ar trebui sa eficientieze si sa transparentizeze ceea ce se intampla in sistem, dar si sa asigure confort profesional si respect medicilor.
"Fara un corp de profesionisti multumit de salarizare nu putem rezolva nimic", a completat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS.
De altfel, proiectul legii sanatatii propune inclusiv solutii pentru cresterea banilor in Sanatate.
"Aplicarea corecta a principiilor legii este necesara. Avem un numar de blatisti si in sanatate . Avem 900.000 de co-asigurati", a conchis dr. Vasile Cepoi.
CNAS - comisie de supraveghere a asigurarilor
Potrivit proiectului de lege, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va transforma intr-un fel de comisie de supraveghere a asigurarilor.
"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se transforma in ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), adica reglementeaza si supravegheaza sistemul asigurarilor obligatorii, iar ceilalti, asigurarile facultative. Discutia este ca fiecare societate de asigurari sa aiba intre 700.000 si 1.000.000 de asigurati, dar se fac simulari sa se vada ce ar insemna lucrul acesta", a explicat de. Vasile Cepoi in urma cu cateva saptamani.
Conform consilierului de stat, va exista un pachet de baza de servicii medicale, care va include si unul social pentru cazurile ce nu isi pot permite sa plateasca - cazurile defavorizate care vor fi definite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale - si un pachet suplimentar in cadrul asigurarilor facultative.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro