MS a fost sanctionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCND) a luat decizia de a sanctiona cu avertisment Ministerul Sanatatii. Motivul il reprezinta tratamentul diferentiat si discriminatoriu la adresa persoanelor infectate cu HIV, se arata intr-un comunicat de presa al UNOPA.
Problema analizata de CNCD a fost aceea ca medicii noteaza diagnosticul “infectie cu HIV” pe adeverintele medicale pentru institutiile non-medicale care solicita acest document pentru inscrierea la scoala, angajare, inscriere la cursuri de formare profesionala, somaj, scutirea de la orele de educatie fizica etc. Aceasta obligatie a medicilor, determinata de rubricile adeverintei, intra in contradictie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a pastra secretul profesional.
Sesizarea acestei probleme catre CNCD a fost facuta de ARAS, cu sprijinul UNOPA si APADOR-CH. in faza initiala de mediere, Ministerul Sanatatii si-a luat angajamentul ca va trimite o circulara prin care va informa medicii ca acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinte, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenta unui tratament diferentiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 si 4 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, sanctionand cu avertisment Ministerul Sanatatii, insotit de recomandarea de a remedia situatia.
„Consideram aceasta decizie importanta pentru toti pacientii din Romania, nu numai pentru cei care traiesc cu HIV. Adeverintele medicale destinate angajatorilor si altor institutii non-medicale trebuie sa re refere doar la capacitatea de munca / instruire in colectivitate. De peste 20 de ani, spunem ca insanatosirea sistemului sanitar nu tine doar de bani, ci si de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS.
“Speram ca, in urma acestei sanctiuni, Ministerul Sanatatii sa faca demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu sa fie eliminat, astfel incat pacientii sa nu mai fie nevoiti sa isi dezvaluie diagnosticul fata de persoane care nu au nici un drept sa afle aceste informatii despre cel din fata lor. Confidentialitatea diagnosticului este un drept universal al pacientilor, iar Ministerul Sanatatii si alte institutii ale statului trebuie sa ia masurile necesare pentru ca acest drept sa fie respectat” a continuat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro