Imprimare

Proiectul Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti a fost lansat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Comunicarea intre institutiile statului si asociatiile de pacienti este esentiala, motiv pentru care Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), in parteneriat cu Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) au lansat proiectul "Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti".

Obiectivul general al proiectului il constituie cresterea gradului de participare al asociatiilor de pacienti din Romania in procesul de luare a deciziilor, atat la nivel local, cat si la nivel central.

In cadrul proiectului, a carui valoare totala totala eligibila a proiectului (fara TVA) este de 371.031,57 lei, va fi elaborat un catalog national al asociatiilor de pacienti, o baza de date cat mai cuprinzatoare atat pe judete cat si pe afectiuni.

"Speram sa realizam un parteneriat cu Ministerul Sanatatii in cadrul acestui proiect", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform dr. Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sanatate a primului ministru, lipsa comunicarii este una din cauzele pentru care sistemul de sanatate nu functioneaza bine.

"Consider ca acest proiect este unul binevenit", a declarat Cepoi.

Intalniri trimestriale intre asociatiile de pacienti si MS

In opinia presedintelui COPAC, una dintre cele mai mari probleme ale asociatiilor de pacienti este comunicarea cu institutiile statului. "Proiectul va fi o piatra de temelie in construirea unui dialog real, concret", a explicat Gheorghe Tache.

De asemenea, se doreste organizarea unor intalniri trimestriale intre asociatiile de pacienti si o echipa din Ministerul Sanatatii.

"Comunicarea si colaborarea intre autoritatile centrale si locale si un segment important al societatii civile, anume asociatiile de pacienti, este foarte scazuta. in aceste conditii politicile si programele se stabilesc de cele mai multe ori fara a se tine cont de nevoile si solutiile identificate de catre pacienti. Trebuie ca autoritatile centrale si locale sa inteleaga ca asociatiile de pacienti sunt o resursa importanta, ca ele pot contribui la mai buna functionare a sistemului sanitar, de la sprijinirea, informarea si consilierea pacientilor, pâna la atragerea de finantari si implementarea unor programe nationale in beneficiul pacientilor si al sistemului sanitar. Proiectul de fata isi propune sa creasca comunicarea si colaborarea intre autoritati si asociatiile de pacienti, cu beneficii de ambele parti', a conchis Iulian Petre.

Prioectul se desfasoara pe o perioada de 12 luni in Bucuresti si in alte 20 de judete ale tarii, grupul tinta fiind format din peste 300 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din Romania, 150 de asociatii de pacienti din Romania, 100 de reprezentanti ai autoritatilor locale.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiectul-_Mecanisme-de-consultare-intre-autoritati-si-asociatiile-de-pacienti_-a-fost-lansat_18167/

lauff lautf laurf