Imprimare

Sanatatea in acceptiunea Guvernului Ponta II. Prevederile programului de guvernare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Ponta II a facut public programul de guvernare. In ceea ce priveste sistemul de sanatate romanesc, una dintre principalele sarcini ale noului executiv va fi sa identifice si sa sistematizeze directiile de actiune pentru implementarea reformei despre care se tot vorbeste. De asemenea, guvernul Ponta II ar vrea sa restabileasca, prin masurile pe care le va adopta, increderea cetatenilor in sistemul de sanatate romanesc.

Guvernul Ponta II are cateva obiective specifice clar stabilite, primul dintre ele fiind intarirea rolului sistemului de sanatate. In cursul anului 2013 va fi elaborata o strategie de modernizare a sistemului de sanatate pe termen scurt, mediu si lung, iar politicile de sanatate vor fi promovate ca si politici intersectoriale, ele fiind dezvoltate in parteneriat cu organizatiile de pacienti precum si cu organizatiile profesionale.

Noul guvern va pune un mare accent pe medicina de familie 

O schimbare majora in sistem va fi adusa in zona asigurarilor de sanatate, prin modificarea si revizuirea legislatiei. Un punct esential in programul de guvernare il reprezinta accentul pus pe medicina de familie, al carei rol va fi unul extrem de important. Mai precis, se are in vedere elaborarea, finantarea si implementarea unor programe de screening, cu prioritate pentru bolile oncologice, bolile cardiovasculare si cele cerebrovasculare.

Documentul prezentat de Ponta vizeaza dezvoltarea structurii de integritate la nivelul ministerului sanatatii si a structurilor deconcentrate care sa asigure respectarea principiului transparentei decizionale la toate nivelurile de functionare a sistemului de sanatatate.

Mult discutatul pachet de servicii medicale de baza isi gaseste si el locul in programul de guvernare, va cuprinde domeniile urgenta, preventie, programe nationale de sanatate. De el vor beneficia toti cetatenii romani, indiferent daca sunt sau nu asigurati. De asemenea, in document este prevazut pachetul de servicii medicale suplimentare.

Referitor la resursele umane, un punct cheie din program il constituie excluderea personalului medical din categoria bugetarilor, dar si formarea unora dintre profesionisti in specialitatile deficitare la ora actuala. Guvernul Ponta II si-a propus sa reformeze rezidentiatul, atat din punct de vedere al admiterii, cat si din punct de vedere al pregatirii si obtinerii calificarilor de specialist. Mai multe informatii despre acest subiect puteti gasi AICI.

Vor fi construite cele opt spitale regionale de urgenta

Alte obiective ale programului de guvernare sunt urmatoarele:
-Reactualizarea documentatiei si demararea constructiei a celor 8 spitale regionale de urgenta, spitale de cel mai complex si inal nivel calitativ;
-Dezvoltarea spitalelor judetene de urgenta de interes strategic si cresterea competentei acestora;
-Reconditionarea si dotarea ambulatoriilor de specialitate din spitale prin programul POR, prin alte programe comunitare, prin programul cu Banca Mondiala sau prin finantare de la Ministerul Sanatatii;
-Sprijinirea investitiilor private in constructia si dotarea de spitale noi, prin garantarea creditelor de catre statul roman si subventionarea partiala a dobanzilor;
-Dezvoltarea si implementarea serviciilor e-health la nivel national;
- infiintarea unor centre pentru arsi in cel putin 3 regiuni pe langa cele din Bucuresti;
-Dezvoltarea unor centre de chirurgie cardiovasculara padriatica si neonatala.

Medicii Vasile Cepoi si Alexandru Rafila au explicat in cadrul conferintei de lansare a proiectului "Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti" care vor fi principalele schimbari in sistemul de sanatate. Conform celor doi oficiali, doua dintre prioritatile noului guvern sunt legea sanatatii si legea bugetului.

Puteti citi mai multe informatii despre schimbarile pe care le aduce anul 2013 pentru Sanatate AICI.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea-in-acceptiunea-Guvernului-Ponta-II.-Prevederile-programului-de-guvernare_18171/

lauff lautf laurf