Raed Arafat, numit secretar de stat si prim adjunct al ministrului Sanatatii
Medicul Raed Arafat, fostul ministru al sanatatii, a fost numit secretar de stat in MS si prim adjunct al ministrului Nicolaescu, dupa cum a declarat acesta in momentul in care a preluat portofoliul Sanatatii.
"Cred ca acest mandat va fi cel mai greu, pentru ca asteptarile populatiei sunt imense, iar oamenii vor o schimbare reala si serioasa in sistemul sanitar. Din aceasta cauza activitatea mea va sta sub semnul dialogului cu toti cei interesati de sistem, cu societatea civila, asociatii profesionale sau ale pacientilor, dar in special cu profesionistii din sistem si comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei pentru ca mare parte a deciziilor vor fi politice", a declarat Eugen Nicolaescu, cel care a mai ocupat functia de ministru al sanatatii in perioada 2005-2008.
Nicolaescu, un ministru cu care se poate purta un dialog real
Chiar daca opiniile celor din sistem vis-a-vis de numirea sa la Ministerul Sanatatii sunt impartite, medicii considera ca una dintre marile calitati ale noului ministru e receptivitatea acestuia.
"Chiar daca au existat divergente intre corpul medical si Eugen Nicolaescu, pe la sfarsitul mandatului sau a inteles cum functioneaza sistemul si relatia s-a imbunatatit. Din punctul nostru de vedere, Eugen Nicolaescu este o persoana care cunoaste sistemul de sanatate si cu care se poate purta un dialog real", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
"Este singurul ministru care s-a aplecat asupra medicinei de familie, fiind si singurul care a incercat sa aduca bani la Ministerul Sanatatii prin introducerea unor taxe precum taxa de viciu. Eu sunt totusi sceptica. Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu are la dispozitie un buget ca cel care i-a revenit in mandatul precedent. Insa, din punct de vedere al comunicarii, Eugen Nicolaescu este un om care intelege ce zicem. Mie, ca medic de familie, mi-a fost bine in perioada in care a fost ministru. Ne-a platit pentru o munca facuta corect. Nicolaescu este un politician care pune in practica ceea ce spune", a completat dr. Sandra Alexiu, secretarul general al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
Nicolaescu a explicat ca se va implica in elaborarea politicilor si a strategiilor de Sanatate si ca va prezenta proiectele de la Sanatate doar in momentul in care acestea vor fi finalizate.
Reorganizarea Institutului Cantacuzino - un obiectiv al noului ministru
Un obiectiv important al noului ministru il constituie reorganizarea Institutului National de Cercetare –Dezvoltare Cantacuzino si, in special, la identificarea fondurilor necesare pentru finalizarea investitiei la aceasta unitate.
"In anul 2013 vom face programe si proiecte si vom pregati o serie de documente pentru atragerea fondurilor suplimentare in sistem. Romania trece printr-o perioada dificila, resursele sunt limitate si fiecare ban trebuie chibzuit si folosit unde este necesar", a completat ministrul.
Referindu-se la taxa de viciu, ministrul Sanatatii a explicat ca aceasta nu este o taxa suplimentara. Taxa de viciu reprezinta o parte din nivelul accizelor pe care statul le percepe pentru alcool si tutun. Ministrul a precizat ca doreste o crestere a sumelor pentru Sanatate deduse din acciza, dar acest demers depinde de discutiile care vor avea loc cu specialistii in finanate.
Cititi AICI un material despre modul in care este perceput ministrul Nicolaescu de reprezentantii medicilor si cei ai pacientilor.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro