Premierele medicale romanesti din anul 2012
Anul 2012 a adus o serie de premiere in medicina romaneasca. Potrivit Agerpres, aproape fiecare luna din 2012 a adus ceva nou in sistemul de sanatate romanesc, fie el privat sau de stat.
Cel care a dat startul premierelor medicale in ianuarie 2012 a fost prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Chirurgul a efectuat un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice. Interventia a durat aproximativ opt ore, iar evolutia post transplant a fost una favorabila.
In luna februarie a fost aplicata pentru prima data in Romania procedura de asistare cardio-pulmonara postoperatorie de tip ECMO - oxigenare extracorporala arterio-venoasa cu membrana, pentru soc cardiogen, dupa o operatie pe cord deschis. Cel care a condus echipa ce a efectuat procedeul este conf.dr. Bubenek, din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" din Capitala.
Luna martie a adus mai multe premiere medicale. Pe 1 martie, o interventie complexa de implantare a sapte electrozi intracerebrali, avand ca scop identificarea exacta a locului in care se afla focarul epileptic si extragerea acestuia, a fost efectuata la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti. De asemenea, in luna martie a avut loc o operatie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizata in premiera in Romania, la maternitatea Regina Maria.
Premiere in sistemul privat de sanatate
O alta premiera chirurgicala fusese inregistrata in februarie la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria, cand un baietel de doi ani a primit a doua sansa la viata in urma unei interventii chirurgicale de neurinom acustic gigant, indepartat cvasitotal.
In aprilie, o prelevare multiorgan si multitesut de la un donator de organe fara activitate cardiaca (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenta de Transplant Oradea.
In iunie a fost realizata in premiera o operatie de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold a fost realizata, pentru prima oara in Romania, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Hemipelvectomia a presupus inlaturarea unei jumatati din bazin si apoi reconstructia bazinului cu alogrefa, aceasta din urma fiind obtinuta de la o banca de tesuturi.
In luna august, o echipa de cinci medici ieseni de la Spitalul de Pediatrie "Sfanta Maria" a petrecut 12 ore in blocul operator pentru a efectua un transfer liber de tesuturi la un copil in varsta de 17 ani, interventia fiind o premiera pentru unitatea medicala.
Operatii de denervare a arterei renale, in premiera
Medicii de la Spitalul Floreasca au realizat in premiera doua operatii de denervare a arterei renale, operatie care ii ajuta pe pacientii hipertensivi, rezistenti la mai mult de patru medicamente, sa reduca tensiunea arteriala. Operatia s-a realizat cu ajutorul unei tehnici aduse din Germania de catre doctorul Karl Stangl, cardiolog la Clinica Charite de la Universitatea din Berlin, cel care a si coordonat interventia chirurgicala.
In luna octombrie, doua proceduri de implantare a unui dispozitiv numit stand pentru bifurcatii au fost realizate, in premiera nationala, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Tot in octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti a avut loc o operatie de protezare de genunchi personalizata, in premiera atat la nivel national, cat si la nivelul Europei Centrale si de Est.
Implantarea primului stent resorbabil - o premiera medicala nationala - a avut loc in noiembrie, la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala Med New Life (MNL) cu punct de lucru in incinta Delta Hospital din Bucuresti. Costul unui astfel de stent este in jur de 4.000 de euro.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premierele-medicale-romanesti-din-anul-2012_18181/