Imprimare

Rezidentiatul, un examen controversat. Nemultumirile din 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand de astazi, medicii rezidenti care au reusit sa prinda o specialitate in urma concursului de rezidentiat desfasurat pe 25 noiembrie 2012 se prezinta la stagii. La rezidentiatul din noiembrie au fost disponibile nu mai putin de 3778 de locuri si posturi, acestea din urma fiind scoase la concurs inclusiv de spitalele clinice, o noutate fata de anul 2011.

Contractele semnate de proaspetii medici rezidenti dateaza, insa, cu 1 ianuarie 2013, in timp ce repartitia lor pe clinici si stagii a avut loc in perioada 18 - 20 decembrie 2012.

Rezidentiatul din noiembrie nu a fost lipsit de controverse. O prima nemultumire a fost legata de taxa de concurs, care a fost marita printr-un ordin al Ministerului Sanatatii cu 200 de RON. Prin urmare, candidatii erau nevoiti sa achite o suma de 500 de RON pentru a se putea inscrie in examen. Conform oficialilor, decizia a fost luata pentru a putea sustine organizarea concursului de rezidentiat. In plus, declara pentru PaginaMedicala.ro Oana Grigore, purtator de cuvant in MS, taxa a ramas aceeasi timp de doi ani.

Protestul anuntat de absolventii la medicina i-a determinat pe cei din Minister sa revina asupra masurii, motiv pentru care miscarea a fost anulata. Candidatii inscrisi au fost nevoiti sa achite o suma de 360 de RON pentru a putea participa la concursul national de rezidentiat, desfasurat in sase centre universitare: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu Mures, Craiova si Iasi.

Greseli in bibliografia unica din domeniul medicina

O alta nemultumire a celor care au sustinut examenul de rezidentiat a fost legata de bibliografia unica din domeniul medicina. Candidatii au depistat o serie de greseli flagrante in cartea Book des ECN, semnand chiar o si o petitie in acest sens.

"In numele candidatilor ce au semnat aceasta petitie, rugam comisiile ce se vor ocupa de redactarea grilelor sa tina cont de lista noasta cu greseli si sa incerce pe cat posibil, sa evite regasirea lor in grilele de la examenul de Rezidentiat", se arata in documentul trimis catre Ministerul Sanatatii.

La fel ca si in anii precedenti, numarul locurilor si posturilor scoase la concurs de MS a fost prea mic, dupa cum au sustinut reprezentantii studentilor medicinisti. Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania (FASMR) a semnalat aceasta neregula intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta.

Cu ocazia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, dr. Raed Arafat, pe atunci subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, anunta ca locurile la rezidentiat vor fi suplimentate astfel incat sa se atinga pragul din 2011. Pe 6 noiembrie 2012, cele 48 de locuri in plus au fost adaugate in listele puse la dispozitia candidatilor pe site-ul oficial rezidentiat.info.

48 de locuri in plus la concursul de rezidentiat

Specialitatile suplimentate au fost cele deficitare, mai precis cardiologie, gastroenteorologie, hematologie, oncologie medicala, pneumologie, nefrologie, chirurgie generala, radioterapie, ortopedie si traumatologie si ORL. Prin urmare, cei 5371 de candidati au avut la dispozitie 3778 de locuri si posturi, numar care nu a fost stabilit aleator, pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

Un alt anunt important facut cu ocazia Adunarii Generale CMR, de aceasta data de catre prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele organizatiei profesionale, a fost intentia de a dubla, respectiv tripla salariul medicilor rezidenti. Minimul lunar solicitat de CMR pentru medicii incepatori este de 2400 de lei, baza de calcul pentru salariile specialistilor si pentru salariile medicilor primari.

Conform prof. Astarastoae, solutia este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.

Salariile medicilor rezidenti, subiect de discutie cu noul ministru de Finante

Pe de alta parte, fostul ministru Raed Arafat a declarat ca decizia nu apartine Ministerului Sanatatii ci Ministerului Finantelor Publice, iar premierul Victor Ponta a preferat sa nu faca promisiuni rezidentilor vis-a-vis de o dublare sau o triplare a salariilor.

"Stiu ce a solicitat Colegiul Medicilor din Romania. Evident ca marirea salariilor rezidentilor ar fi un lucru drept si corect, dar este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!", a precizat Ponta la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Discutiile referitoare la salarii vor continua cu noul ministru de Finante, dupa cum a explicat prof. Astarastoae pentru PaginaMedicala.ro. "Este o cerinta pe care nu o negociem. Putem negocia etapele salarizarii, dar in niciun caz nu vom negocia daca sa fie sau nu salariile marite", a completat presedintele CMR.

Locuinte ANL pentru tinerii medici incepand cu 2014

Anul 2012 a adus si vesti bune pentru medicii rezidenti, intrucat 400 de unitati locative destinate lor urmeaza sa fie construite in perioada 2013/2014, datorita unui protocol de colaborare semnat intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pentru inceput, locuintele vor fi construite in centrele universitare Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si Craiova. Dr. Raed Arafat, cel care a initiat proiectul, spera ca medicii nu vor mai solicita transferul de la un centru la altul din cauza costurilor pe care le presupune inchirierea unui apartament.

"Vrem sa ii incurajam sa ramana in centrele de pregatire. Costurile pe care le vor plati sunt minime, iar daca va fi necesar, Ministerul Sanatatii va fi dispus sa le acopere in anumite situatii", a declarat dr. Arafat in cadrul unei conferinte de presa.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rezidentiatul_-un-examen-controversat.-Nemultumirile-din-2012_18182/

lauff lautf laurf