Imprimare

Dragos Damian: E nevoie de curaj pentru a schimba sistemul sanitar!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dragos Damian (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si CEO-ul companiei Terapia Ranbaxy sustine ca ministrii care au detinut portofoliul Sanatatii in ultimele luni au dat dovada de curaj. Printre cei nominalizati de presedintele APMGR se numara actualul ministru Nicolaescu, premierul Victor Ponta si dr. Raed Arafat, actualmente secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

"Raed Arafat a redeschis topica licitatiilor nationale, solutie deranjanta pentru multi dar esentiala pentru a introduce criterii de standardizare in achizitiile publice; si iata ca dupa interventia lui, cred ca s-a inteles in fine ca standardizarea ramane principala masura care ar putea frana frauda si risipa si creste competitivitatea serviciilor prestate", se arata intr-un comunicat de presa.

Totusi, marturiseste Damian, noua echipa de la minister va avea cea mai grea sarcina din 1999 incoace, de cand s-au introdus asigurarile de sanatate.

Nicolaescu vrea sa reorgnizeze Institutul Cantacuzino

De asemenea, un subiect national sensibil care necesita rezolvare este repornirea Institutului Cantacuzino. "Reluarea activitatii la Cantacuzino este un semnal pentru populatie ca erorile se corecteaza", a spus Nicolaescu.

Un obiectiv important anuntat de noul ministru al Sanatatii il constituie reorganizarea Institutului Cantacuzino si, in special, identificarea fondurilor necesare pentru finalizarea investitiei in aceasta unitate.

"Cred ca acest mandat va fi cel mai greu, pentru ca asteptarile populatiei sunt imense, iar oamenii vor o schimbare reala si serioasa in sistemul sanitar. Din aceasta cauza activitatea mea va sta sub semnul dialogului cu toti cei interesati de sistem, cu societatea civila, asociatii profesionale sau ale pacientilor, dar in special cu profesionistii din sistem si comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei pentru ca mare parte a deciziilor vor fi politice", a declarat Eugen Nicolaescu, cel care a mai ocupat functia de ministru al sanatatii in perioada 2005-2008.

O alta viziune despre nevoile din sanatate

Parerile celor din sistem vis-a-vis de "Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei", initiat de Nicolaescu in perioada iulie 2007 - decembrie 2008 sunt impartite. CEO-ul companiei Terapia Ranbaxy e totusi de parere ca Nicolaescu a dat dovada de curaj prin implementarea acelui program.

"Daca era finalizat, aveam astazi foaia de parcurs necesara si mai mult ca sigur o alta viziune despre nevoile din sanatate", sustine Damian, adaugand ca dupa cei 20 de ani petrecuti in serviciul sistemului de sanatate romanesc a inteles ca nu de reformare este nevoie pentru a sustenabiliza sistemul, ci de curaj.

"Curaj pentru a aplica cu fermitate legile deja existente, a administra acolo unde este cazul finisaje si modernizari in legislatia secundara si tertiara si a curma lungul sir de suprareglementari experimentale care au vulnerabilizat si deteriorat sistemul. Curaj pentru a admite existenta lor si in cele din urma a stopa risipa, frauda si coruptia, adversarii necrutatori ai ajungerii banului public la destinatar. Curaj pentru a implementa o serie de masuri tactice simple, identificate de altfel de angajamentele din acordurile cu troica creditoare, pentru a gestiona mai eficient alocarea, consumul si controlul consumului de resurse. Si nu in ultimul rand, curaj pentru a pregati o analiza temeinica a nevoilor si prioritatilor reale de sanatate a populatiei raportat la posibilitatile publice si private de finantare, a trasa directii strategice si planul de actiune pe termen lung si a asigura sprijinul politic cuprinzator pentru punerea in aplicare a proiectelor sistemice pana in 2020", conchide CEO-ul.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dragos-Damian_-_E-nevoie-de-curaj-pentru-a-schimba-sistemul-sanitar__18188/

lauff lautf laurf