Imprimare

Adrian Gheorghe, doctorand: In Anglia este foarte usor sa fii o rotita intr-un sistem!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"Pentru mine, oricum as privi lucrurile, Romania este acasa", marturiseste Adrian Gheorghe, doctorand in Economia Sanatatii la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. A plecat la studii in strainatate in urma cu patru ani de zile, printr-o bursa oferita la vremea respectiva de Fundatia Dinu Patriciu. Ulterior masteratului, pe care l-a absolvit cu Distinction, a obtinut o finantare de la National Institute for Health Research (NIHR). Vrea sa revina in Romania odata ce finalizeaza doctoratul si spune ca a te intoarce acasa nu presupune, neaparat, un act de curaj.

"Atunci cand pleci, intelegi mai bine ce inseamna barierele culturale si, de asemenea, intelegi mai bine ce inseamna permeabilitatea culturala. Lasi in urma foarte multe prejudecati", explica Adrian, absolvent al specializarii Farmacie din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti. "Consider ca oamenii din Anglia sunt foarte diferiti de cei din Romania. Ma refer aici la felul in care vorbesc, la modul in care gandesc si nu la stereotipurile pe care le folosim adesea, cum ca englezii sunt reci. Pentru mine, englezii sunt greu de recunoscut, imi vine greu sa ma conectez la frecventa lor", a completat tanarul cercetator.

Adrian Gheorghe, doctorand: In Anglia este foarte usor sa fii o rotita intr-un sistem!Atunci cand pleci, intelegi mai bine ce inseamna barierele culturale si, de asemenea, ce inseamna permeabilitatea culturalaAdrian Gheorghe, doctorand: In Anglia este foarte usor sa fii o rotita intr-un sistem!

 

 

 

Adrian Gheorghe,
doctorand Universitatea Birmingham

 

In opinia acestuia, Romania ofera mai multe oportunitati decat Anglia, iar cei care cauta o proprietate a ceea ce fac, gandindu-si propria evolutie la confluenta mai multor sisteme ce se contruiesc acum in tara pot avea numeroase beneficii acasa.

"In Marea Britanie este foarte usor sa fii o rotita intr-un sistem si sa ai putina proprietate asupra lucrurilor pe care le intreprinzi. Arhitectura sistemului are o asemenea traditie si o asemenea mecanica incat, in opinia mea, vointa unui singur om poate face relativ putin in ansamblul sistemului", declara Adrian, de profesie health economist.

Alocarea rationala a resurselor nu este un obiectiv in sine.

Meseria de health economist este, in sine, o noutate pentru piata romaneasca. Un health economist este interesat de alocarea rationala si, pe cat posibil, eficienta a resurselor. Evident, Romania are nevoie in momentul de fata de astfel de profesionisti, luand in calcul reforma care se pregateste in sistemul de sanatate.

"Nu exista o cerinta pentru asa ceva (health economists, n.red.), deoarece alocarea rationala a resurselor nu este un obiectiv in sine, ci mai degraba alocarea resurselor este un obiectiv. Fara indoiala, economia Sanatatii este un domeniu care se va dezvolta, fiind o arie necesara mai ales pentru state aflate in cautarea propriei identitati si a propriei coerente, cum e si cazul tarii noastre", adauga Adrian Gheorghe.

Opinii despre Adrian Gheorghe:

 

 

 

"Adrian este un cercetator entuziast si devotat, ale carui lucrari de cercetare sunt de inalta calitate si de mare folos domeniului" - Melanie Calvert, Univ. Birmingham, UK

"Si-a construit o reputatie de coleg nu numai dotat intelectual, dar si de om pe care pur si simplu iti face placere sa il ai in preajma" - farm. Lina Albakri

Cercetarea pe care o desfasoara in prezent are doua componente: o componenta pragmatica si aplicativa, si o componenta metodologica.

"In ceea ce priveste componenta pragmatica, lucrez impreuna cu o echipa intr-un studiu clinic ce investigheaza un dispozitiv chirurgical care ar trebui sa reduca rata interventiilor post-operatorii. Sarcina mea este sa produc, la finalul studiului clinic, evaluarea economica a dispozitivului si sa raspund la intrebarea daca acesta este cost-eficient sau nu", ne-a explicat Adrian.

Entuziasmul si devotamentul, calitatile tanarului cercetator

Romanul i-a facut o impresie foarte buna dr. Melanie Calvert, coordonatoarea sa de doctorat. Aceasta il descrie ca fiind un cercetator entuziast si devotat, ale carui lucrari de cercetare sunt de inalta calitate si de mare folos domeniului in care isi desfasoara activitatea.

Mini CV Adrian Gheorghe

 

 

 

Adrian Gheorghe, doctorand: In Anglia este foarte usor sa fii o rotita intr-un sistem!

 

  • Absolvent Farmacie, UMF Bucuresti
  • Doctorand Economia Sanatatii la Universitatea din Birmingham, UK
  • Bursier al Fundatiei Dinu Patriciu

 

 

 

Si farm. Lina Albakri, fosta colega de facultate a lui Adrian, il vede ca fiind o persoana dedicata lucrurilor in care crede, cu o concentrare si o putere de analiza mult peste medie. "Mereu deschis dialogului constructiv si generand in jurul sau o atmosfera destinsa, si-a construit o reputatie de coleg nu numai dotat intelectual, dar si de om pe care pur si simplu iti face placere sa il ai in preajma", ne-a declarat farmacista.

In ceea ce priveste principalele calitati care il definesc pe Adrian Gheorghe, se pare ca acestea sunt competenta, creativitatea, orientarea catre rezolvarea eficienta a problemelor si flexibilitatea stilului de lucru, dupa cum declara Albakri.

"Integritatea sa, modul argumentat in care isi sustine opiniile si responsabilitatea pe care o investeste in proiecte colective sau individuale, il transforma intr-un colaborator pe care multi si l-ar dori", conchide Lina Albakri.

Tanarul s-a implicat, de-a lungul timpului, in numeroase proiecte. Spune ca intr-un mediu in care se petrec multe lucruri care sunt de interes, sintagma "nu am timp" devine desueta.

"Daca vrei, gasesti timp. Am invatat asta in Anglia si sunt convins ca se aplica peste tot", sustine Adrian. Admira disciplina muncii si sentimentul puternic al comunitatii, caracteristici definitorii pentru englezi. Totusi, oricum ar privi lucrurile, pentru el "Romania este acasa".

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Adrian-Gheorghe_-doctorand_-_In-Anglia-este-foarte-usor-sa-fii-o-rotita-intr-un-sistem__18193/

lauff lautf laurf