Medicii de familie, asaltati de pacientii care primesc retete scrise de mana in spital
In urma cu cateva zile, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) anunta ca spitalele din Romania nu sunt pregatite sa elibereze retete in format electronic, desi acest tip de prescriptie este obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2013, dupa cum au declarat in repetate randuri oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Numarul pacientilor externati din spital care au ajuns la medicii de familie solicitandu-le sa transcrie pe retete compensate sau gratuite tratamentul primit pe retete simple ori mentionat in biletul de externare din spital a crescut. Totodata, se arata intr-o scrisoare care va fi inaintata managerilor de institutii sanitare din Bucuresti si Ilfov, pacientii externati au solicitat medicilor de familie eliberarea certificatelor de incapacitate temporara de munca, desi au fost consultati la camera de garda a spitalelor.
Pentru a solutiona aceste probleme, reprezentantii medicilor de familie au luat decizia de a initia o campanie de informare a pacientilor, campanie derulata in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), cu sprijinul CASMB si al CAS Ilfov.
"O astfel de campanie este necesara", spune Vasile Barbu, presedintele ANPP. "Am fost la Spitalul Floreasca in momentul in care se faceau externari si niciunul dintre pacienti nu beneficia de retete la externare sau de bilete in care sa se precizeze ce investigatii mai sunt necesare. Vrem sa responsabilizam medicul la externarea din spital, fie ca este vorba de retete, fie ca este vorba de ingrijiri la domiciliu", a declarat pentru PaginaMedicala.roVasile Barbu.
Pacientul primeste reteta scrisa de mana de la medicii din spital
In prezent, pacientul primeste o reteta scrisa de mana si este nevoit sa mearga la medicul de familie pentru a beneficia de tratament.
"Suntem asaltati de pacienti care sunt trimisi de medicii din spitale sau de cei din ambulator catre noi. Se stia prea bine ca reteta electronica devine obligatorie incepand cu 1 ianuarie. Spre exemplu, un spital putea sa-si achizitioneze tot ce era necesar fara o cheltuiala prea mare. Pentru noi, o sanctiune de 10% conteaza", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Sandra Alexiu, secretarul general al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov (AMFB), unul dintre initiatorii campaniei de informare.
Dar sunt si situatii in care medicii de familie nu pot elibera reteta, ea fiind anulata. Prin urmare, greul se rasfrange asupra pacientului.
"Pentru medicul de familie ai nevoie de programare, iar populatia de la sat, spre exemplu, ajunge chiar cu patru, cinci zile intarziere la acesta, timp in care nu beneficiaza de medicatie. Ceea ce ne dorim este continuitatea in asistenta medicala. In plus, vrem ca pacientul roman sa aiba parte de un act medical complex si complet", a precizat presedintele ANPP. Potrivit acestuia, controalele din spital se fac sumar.
Chiar daca proiectul de informare este un pilot pe Bucuresti si Ilfov, reprezentantul pacientilor spera ca, in lunile ce urmeaza, sa poata discuta si cu patronatele medicilor de familie din alte judete. In ce consta, mai exact, campania de informare?
AMFB si Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti - Ilfov (PMFB) vor trimite spitalelor din Bucuresti si Ilfov cate o scrisoare in care mintesc managerilor obligatiile pe care le au ca furnizori de servicii medicale in contract cu casele de asigurari. Scrisoarea va fi insotita de AFISE pentru pacienti, ele urmand sa fie afisate in spitale. Campania nu se va rezuma la personalul din spitale, ci se adreseaza si ambulatoriilor de specialitate, astfel incat la toate nivelurile de asistenta medicala pacientii sa fie informati.
Barbu: "Nicolaescu nu e de acord sa schimbe legea 95/2006. Vrea sa o modifice"
Aceste fapte contravin prevederilor mentionate in actele normative in vigoare, referitoare la eliberarea retetelor compensate si gratuite numai ca urmare a actului medical propriu, si interzicerea transcrierii actelor medicale rezultate in urma consultului altui medic. [...] In ultimul an s-au inmultit situatiile in care medicii de familie din tara au fost amendati de casele de asigurari si obligati sa achite contravaloarea retetei prescrise in luna in care pacientul a fost consultat in ambulatoriul de specialitate sau internat in spital - se arata in SCRISOARE.
"Speram sa ne facem auziti. Trebuie sa se tina cont de faptul ca in conditiile in care noi ajungem sa completam hartii pentru medicii din ambulator si cei din spital, pacientii sunt cei care au de suferit", marturiseste dr. Sandra Alexiu.
Medicul de familie spera sa poata discuta despre aceste probleme, dar si despre cardul national de sanatate cu noul ministru al Sanatatii, de indata ce acesta isi va forma echipa. Tot la o intalnire cu ministrul Nicolaescu se asteapta si Vasile Barbu.
"Saptamana viitoare vom avea o intalnire cu ministrul Sanatatii. Vom discuta teme arzatoare pentru sistemul de sanatate si pentru pacientul roman. Din ce stiu, ministrul nu e de acord sa schimbe legea care guverneaza acum sistemul de sanatate, ci inentioneaza sa-i aduca o serie de modificari. Asteptam, poate proiectul este unul foarte bun", a declarat presedintele ANPP.
Una dintre temele ce urmeaza sa fie abordate este calitatea de asigurat a pacientului, dar si modul in care este calculat tariful pe caz in spitale.
"Vrem sa discutam aceste probleme care genereaza complicatii in sistemul sanitar", a conchis Barbu.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro