Imprimare

Calitatea de donator de organe, mentionata pe cardul de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cardul national de sanatate ar putea cuprinde calitatea de donator de organe a persoanelor asigurate, anunta evz.ro. Conform sursei citate, mentiunea de donator de organe va fi lasata la latitudinea donatorului.

"La eliberarea cardurilor, in procesul verbal de predare-primire, medicii de familie vor trebui sa mentioneze daca pacientul doreste acest lucru", a explicat Marius Filip, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pe de alta parte, prof. Mihai Lucan, seful Clinicii de Transplant Renal din Cluj, e de parere ca este nevoie de o campanie puternica de promovare a unei astfel de idei.

Romania este cunoscuta pentru faptul ca se afla pe ultimele locuri in Europa in privinta numarului donatorilor de organe.

Potrivit statisticilor, avem numai un donator la un milion de locuitori, insa rata de refuz in tara noastra este cea mai mica din blocul european.

Una dintre cele mai dificile etape in activitatea de prelevare de organe o constituie interviul pe care medicul il are cu familia pacientului aflat in moarte cerebrala. De fapt, prea putini medici din Romania sunt dispusi sa faca munca de convingere in randul apartinatorilor. Din acest motiv, desi banii alocati programului sunt destui, organele sunt insuficiente, iar listele de asteptare cuprind mii de pacienti care spera sa fie salvati de la moarte.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Calitatea-de-donator-de-organe_-mentionata-pe-cardul-de-sanatate_18203/

lauff lautf laurf