Imprimare

Medicul Sergiu Pasca este cel mai bun student roman din strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Sergiu Pasca (foto), absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj - Napoca este Cel mai bun student roman din strainatate. Distinctia i-a fost acordata in cadrul celei de-a patra editii a Premiilor de Excelenta Academica oferite de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).

Sergiu Pasca este, in prezent, bursier post doctoral in cadrul Departamentului de Neurobiologie de la Universitatea Stanford. Cercetarea sa este orientata in principal inspre intelegerea bazelor celulare si moleculare ale autismului.

"In studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima data obtinerea neinvaziva, in laborator, de neuroni de la pacienti cu o forma de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice in aceste celule si am identificat o substanta capabila sa le inverseze", scrie dr. Sergiu Pasca pe site-ul oficial al Galei LSRS 2013.

Rezultatele obtinute au fost publicate in revista Nature Medicine, articolul sau fiind considerat unul dintre cele mai importante 10 studii ale anului 2012, conform Institutului National de Sanatate Mintala din America.

Sergiu Pasca: "Cercetarea nu este un lux sau un moft, ci o investitie nationala!"

Desi nu a putut fi prezent la Gala LSRS, absolventul UMF Cluj a transmis un mesaj de multumire mentorilor sai, adaugand ca cercetarea nu este un lux sau un moft, ci o investitie nationala din care va rezulta progresul sustenabil al Romaniei.

"Sunt multi romani valorosi in diaspora. Acesti romani pregatiti in strainatate trebuie sa contribuie la innoirea rangurilor universitare si a clase politice. In cercetarea biomedicala din tari ca Germania, Coreea, Japonia este de la sine inteles ca formarea elitelor universitare se face in Statele Unite. Diferenta este ca aceste tari depun eforturi sustinute pentru a-si recruta acesti tineri si pentru a-i aduce inapoi, macar pentru a le oferi pozitii universitare in tara. Sper sa intelegem cat mai repede ca cercetarea nu este un lux sau un moft, ci o investitie nationala si progresul sustenabil va veni de aici", a explicat dr. Sergiu Pasca in mesajul video transmis la Gala.

Sergiu Pasca a absolvit liceul cu media 10 si a fost numit in 2006 cel mai bun student la medicina din Romania. Bursier al Institutului de Cercetare a creierului Max Planck de la Frankfurt, a obtinut in 2009 o bursa din partea Organizatiei Internationale de Cercetare a Creierului (IBRO), cu distinctia Outstanding, oferita prin competitie internationala unui singur candidat.

"Personal, va marturisesc ca astept ca numele acestui tanar sa il rostim in Academia Romana ca membru peste cativa ani cand se va intoarce, sper, in tara", a marturisit acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Alexandru Calin, Studentul Roman al Anului

Tot un tanar implicat in domeniul medical, student in anul VI la Facultatea de Medicina din cadrul UMF Bucuresti, a obtinut distinctia Studentul Roman al Anului. Alexandru Calin, presedintele Scientific Organization of Medical Students (SOMS), a avut posibilitatea de a-si imbogati experienta academica si in strainatate (Elvetia, Italia). Viitorul medic este interesat in mod deosebit de neurostiinte, desfasurandu-si activitatea la Centrul pentru Excelenta in Neurostiinte, in Grupul Roman de Initiativa in Neurostiinte, unde conduce echipa de studenti care se concentreaza pe monitorizarea creierului in timpul comei.

"Harvard Medical School m-a invatat ca nu conteaza neaparat cat de multe stii, ci ce stii sa faci cu ceea ce stii. Noi incercam sa ne largim orizonturile, sa gandim in perspectiva, sa gasim noi instrumente, sa nu ne plafonam. Vreau sa felicit scoala romaneasca de medicina", a spus aseara Alexandru Calin.

In 2012, studentul medicinist a coordonat proiectul interdisciplinar Basic Research Skills, cea mai complexa scoala nationala de cercetare pentru studenti din Romania.

Mentiuni pentru excelenta, obtinute de doua mediciniste din UMF Bucuresti

Mentiunea pentru excelenta la categoria Studentul Roman al Anului i-a revenit Luisei Georgiana Baca, studenta in anul VI la Facultatea de Medicina din UMF Bucuresti.

Luisa Baca a lucrat in laboratorul de cardiologie moleculara al profesorului Zoltan Arany de la Harvard Medical School. Tanara studenta a coordonat cel mai mare proiect national anual de educatie medicala din Romania, precum si Congresul National pentru Studenti si Tineri Medici, editia 2011. In prezent, este directorul international al departamentului de Educatie Medicala al IFMSA (federatia internationala a asociatiilor studentesti la medicina, n.red).

O mentiune speciala pentru excelenta, insa la categoria Studentul Erasmus al Anului, i-a fost acordata Andreei Madalina Serban, studenta in anul VI la Facultatea de Medicina din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti. In 2012, Andreea Serban a beneficiat de o mobilitate Erasmus la Universitatea Rene Descartes din Paris unde a absolvit in paralel un Master I in Genetica si anul V de Licenta (finalizat cu media 10). Medicinista a facut in timpul aceluiasi an si un stagiu de cercetare in laboratorul INSERM, un centru de referinta in medicina mondiala, fiind si voluntar in Liga Impotriva Cancerului din Paris.

"Am avut bucuria de colabora cu Andreea intr-unul dintre proiectele noastre de cercetare si este in mod cert un model de vointa si dedicatie, de numele careia vor fi cu siguranta legate multe progrese in medicina", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Alexandra Cozma, medic specialist endocrinologie.

Reamintim ca cinci studenti medicinisti si doi medici au intrat in finala Premiilor de Excelenta Academica oferite de LSRS. 

Lista completa a castigatorilor o gasiti AICI

Strategie de reintegrare a tinerilor romani din strainatate

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicul-Sergiu-Pasca-este-cel-mai-bun-student-roman-din-strainatate_18207/

lauff lautf laurf