Imprimare

Ministerul Sanatatii va avea o Agentie Nationala de Programe

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii (MS) si Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR) au incheiat un protocol de colaborare prin intermediul carora pacientii vor avea posiblitatea de a colabora mai usor cu institutia. In baza parteneriatului, ministrul Sanatatii se angajeaza la dialog continuu cu pacientii cronici, prin intalniri care vor avea loc intre asociatie si Ministerul Sanatatii.

Motivul pentru care APCR a initiat un astfel de protocol il constituie lupta pacientilor din ultimii ani.

"Au fost ani negri in care pacientilor romani le-au fost incalcate constant drepturile. Sistemul sanitar nu poate fi constituit pentru pacienti fara pacienti", a declarat Cezar Irimia, presedintele APCR.

"Sunteti printre primele persoane cu care am venit in contact de la preluarea mandatului. si asa consider ca e normal, ca autoritatile si asociatiile sa colaboreze deschis si sincer in interesul cetateanului. Eu cred ca rostul Ministerului Sanatatii este acela de a pune pacientul in centrul atentiei si de a elabora politici de sanatate pentru acesta. Urmarim aceleasi teluri, chiar daca autoritatile nu au intotdeauna capacitatea financiara, in mare parte, de a duce la indeplinire toate obiectivele. Protocolul pe care l-am semnat astazi demonstreaza modul in care vom lucra, transparent si in dialog continuu", a explicat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Adrian Pana revine la Ministerul Sanatatii, ca sef al Agentiei Nationale de Programe

Conform acestuia, in MS va fi infiintanta o Agentie Nationala de Programe, coordonata de medicul Adrian Pana, cel care a colaborat cu Nicolaescu in mandatul precedent.

Practic, Agentia de Programe este responsabila de bunul mers al programelor de sanatate de la noi din tara si, spune Nicolaescu, prin contactul permanent intre asociatii si minister, nu vor mai fi disfunctionalitati in aprovizionarea cu tratamentele necesare.

"Agentia va gestiona toate programele nationale de sanatate. Noi stim ca au fost sincope mari in aprovizionarea cu medciamente pentru patologii importante, chiar si in cancer. Prin aceasta agentie nationala de programe, vom face un manager, spre exemplu, pentru programul national de oncologie, care va tine legatura zilnic cu asociatia si vom depista din timp eventualele goluri de aprovizionare cu medicamente. Vom utiliza compania Unifarm pe care vrem sa o capitalizam in acest an ca sa se poata misca repede, sa facem eforturi imediate astfel incat sa nu fie sincope in aprovizionarea cu medicamente", a declarat Eugen Nicolaescu.

Fonduri suplimentare pentru screeningul cancerului de col

In ceea ce priveste preventia, ea este principala directie din mandatul ministrului Sanatatii. In acest sens, institutia va elabora programe de preventie realiste, ele urmand a se incadra in cei trei E - "economicitate, eficienta si eficacitate", a spus ministrul. Toti reprezentantii asociatiilor de pacienti care au participat la masa rotunda organizata de APCR si-au aratat sustinerea vis-a-vis de noul ministru si planurile sale.

Preventia nu a fost doar adusa in discutie la intalnire, ci va fi reflectata si in bugetul aferent anului 2013. "Am alocat fonduri suplimentarea pentru screeningul de cancer de col uterin. Vom demara un proiect pilot in Bucuresti, ca sa putem urmari bine ceea ce se intampla, iar la sfarsitul anului vom vedea daca ceea ce ne-am propus s-a realizat. In trei ani, vrem sa finalizam screeningul de cancer de col uterin la toata populatia aflata la risc", a declarat ministrul Sanatatii.

In perioada urmatoare, va fi construit un mecanism prin care campania de vaccinare importiva cancerului de col uterin va fi reluata. "In continuare, cancerul de col uterin este o foarte mare problema, screeningul si vaccinarea fiind cele mai bune solutii pentru a scadea rata mortalitatii", a completat Nicolaescu. Mecanismul de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV va fi pus la punct de catre MS in colaborare cu societatea civila, in speta cu Fundatia Renasterea.

"Vom incheia contract cu furnizorul de vaccin, cu care am convenit principial ca vom incheia contract cu decontare numai pentru ceea ce se vaccineaza, pentru ce avem liste si ce se vaccineaza efectiv", a explicat ministrul Sanatatii.

De asemenea, bugetul CNAS pentru medicina de ambulator a fost marit cu 50%

Rezultatele programului Nicolaescu din 2007 vor fi facute publice 

Economistul este initiatorul, alaturi de cativa colegi, a unui proiect de lege axat pe preventie, proiect pe care il va sustine din functia de ministru.

"Am convingerea ca daca nu vom face o preventie pe care toata lumea sa o respecte pe termen mediu si lung luam din sansele de insanatosire a populatiei acestei tari. Voi sustine impreuna cu comisiile de specialitate adoptarea acestui program. Il vom introduce ca un capitol in actuala lege a sanatatii. O lege a preventie trebuie sa oblige orice guvern, orice ministru ca trebuie sa respecte legea", a mentionat Nicolaescu.

Referitor la datele obtinute in cadrul controversatului program din perioada 2007 - 2008, timp in care a fost evaluata starea de sanatate a populatiei, Nicolaescu a explicat ca in trei luni de zile ele vor fi facute publice.

Tot in partea de preventie, se va relua, sub o alta forma programul de reevaluare a starii de sanatate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-va-avea-o-Agentie-Nationala-de-Programe_18213/

lauff lautf laurf