Imprimare

Directorul DSP Constanta, demis pentru incompetenta si aroganta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Ordinul prin care Ministerul Sanatatii a luat decizia de a modifica programul de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in spitale a starnit numeroase controverse la nivelul managerilor de spitale.

Potrivit dr. Constantin Dina (foto), directorul DSP Constanta, directorii de spitale constantene si-au exprimat nemultumirea vis-a-vis de decizia luata de MS. Pentru declaratiile facute in presa, medicul a fost demis de ministrul Nicolaescu, econimistul acuzandu-l de incompetenta si aroganta.

"Dezavuez complet asemenea atitudini. I-am cerut directorului DSP Contanta sa-si dea demisia pentru incompetenta si pentru modul arogant in care s-a raliat unor atitudini complet straine cetateanului", a declarat astazi ministrul Eugen Nicolaescu.

Conform ministrului, sistemul sanitar romanesc s-a dezumanizat. "Sistemul trebuie sa fie prietenos cu omul in suferinta. Cetateanul trebuie sa aiba in permanenta legatura cu familia sau cei care au grija de el", a explicat astazi Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a atras atentia managerilor din spitale ca trebuie sa respecte actul normativ care transpune in fapt legislatia europeana.

Programul de vizite al apartinatorilor, reglementat

In luna decembrie, Ministerul Sanatatii a reglementat, unitar, programul de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice.

Conform documentului, programul de vizita al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice se realizeaza de luni pâna vineri in intervalul orar 15,00 - 20,00, iar in zilele de sâmbata si duminica programul de vizita se realizeaza intre orele 10,00 - 20,00.

Numarul de vizitatori pentru un pacient internat intr-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane si pot fi vizitati maximum 2 pacienti in acelasi timp.

Vizitarea pacientilor in sectiile/compartimentele de terapie intensiva este permisa zilnic doar membrilor familiei, respectiv parinti, copii, surori/frati, cu conditia ca vizita sa se faca individual sau cel mult doua persoane, cu respectarea procedurilor interne.

Membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant

Ordinul mai prevede ca sectiile/compartimentele de terapie intensiva sa aiba obligatia de a avea un numar de telefon prin care se asigura informarea familiei de catre medicul curant sau medicul de garda despre starea si evolutia pacientului, de care sa fie informati si apartinatorii.

De asemenea, pentru pacientii internati pe oricare dintre sectiile/ compartimentele unitatii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant in timpul programului zilnic de lucru al acestuia, in baza unui program stabilit de medicul sef/coordonator de sectie/compartiment, aprobat de directorul medical si afisat la loc vizibil la intrarea in unitatea sanitara.

Dr. Raed Arafat, secretar de stat in MS, sustine ca ca ordinul este un pas inainte, ca spitalele nu sunt inchisori si ca actul normativ este o deschidere totala catre bolnavi si familiile lor.

"Mergem spre normalitate", a declarat Arafat, citat de evz.ro.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Directorul-DSP-Constanta_-demis-pentru-_incompetenta-si-aroganta__18214/

lauff lautf laurf