Imprimare

Ce buget i-a fost alocat Sanatatii pentru anul 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Victor Ponta a anuntat ieri bugetul care va fi alocat sanatatii - 6,2 miliarde de euro din bani publici. "Dincolo, sigur, de cheltuielile pe care cetatenii care isi pot permite, le fac pentru zona de sanatate".

"In 2012 am adoptat masuri de restabilire sociala a unor drepturi care in perioada crizei au fost afectate, si anume reintregirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din iunie 2010 - plata doar in 2012 a insemnat o cheltuiala suplimentara de 500 de milioane de euro care nu fusese prevazuta in bugetul adoptat initial -, neperceperea, incepand cu luna mai, a contributiilor pentru sanatate la pensionari si recuperarea graduala a sumelor taiate - o cheltuiala suplimentara de 300 de milioane de euro, cresterea absorbtiei de fonduri europene cu 450 de milioane de euro a presupus, sigur, desi am suportat corectii financiare substantiale, a presupus sume suplimentare de cofinantare pentru ca orice euro care vine de la Uniunea Europeana presupune o cota de cofinantare din bugetul de stat", a spus Ponta, prezentand proiectul de buget pentru 2013.

Datorii de 1 miliard de euro in sistemul de sanatate

Acesta va fi verificat de catre oficialii Fondului Monetar International. In ceea ce priveste sistemul de sanatate, acesta are datorii de circa un miliard de euro. In plus, premierul a mentionat ca vor avea loc reduceri de personal in sistemul bugetar. Conform lui Victor Ponta, personalul bugetar este alocat pe niste criterii care nu mai corespund realitatii.

"Sunt zone in care avem prea putini angajati, ma refer in primul rand la Sanatate, sunt zone in care avem prea multi angajati. La fel, reforma salarizarii - nu s-au aplicat niciodata prevederile in mod concret, ale Legii salarizarii unice, in continuare avem functionari sau angajati prin birouri, care castiga salariul de la stat de trei ori, de patru ori, de cinci ori cat un medic sau cat un profesor sau cat un pompier sau cat un politist care aduce servicii importante societatii, ori actualul guvern isi propune si are aceasta oportunitate extraordinara, de a face o reforma reala", a adaugat premierul.

In plus, prim ministrul si-a exprimat nemultumirea referitor la faptul ca nu exista nicio consecinta juridica cu privire la neregulile constatate si prejudiciile aduse banului public de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Posta Romana si alte companii.

"Acolo s-au pierdut sute de milioane si miliarde de euro din banul public", a explicat Ponta.

Preventia se va reflectata in bugetul Sanatatii pe 2013

Totusi, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a explicat cu ocazia semnarii unui parteneriat intre institutie si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Cronice ca bugetul CNAS pentru medicina de ambulatoriu a fost marit cu 50%. Este cunoscut faptul ca Nicolaescu pune accent pe preventie, el adaugand ca scopul mandatului sau este reechilibrarea sistemului de sanatate.

"Spitalele ne mananca banii in continuare, uneori degeaba, alteori prin internari fictive. N-am reusit sa ii trimitem pe pacienti la medicul specialist in ambulatoriu, acolo unde se pot rezolva foarte multe cazuri fara sa se ajunga la spital. Am crescut bugetul CNAS cu 50% pe medicina de ambulatoriu astfel incat prin parghii economice si cu metodologii medicale care vor fi regasite in Contractul Cadru sa putem sa impunem un asemenea sistem, sa ii putem obliga pe medici sa faca ceea ce trebuie", a declarat Nicolaescu.

Preventia va fi reflectata, dupa cum a explicat ministrul, in bugetul aferent anului 2013. Un prim exemplu este alocarea fondurilor suplimentare pentru un proiect pilot in Bucuresti, prin care populatia la risc va beneficia de teste gratuite Papanicolau.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 de miliarde de eurp si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde de euro, iar cheltuielile totale la 49 de miliarde de euro.

Procentul alocat Educatiei condamna tara la subperformanta si inechitate

Guvernul va aloca 16,5 miliarde euro pentru asigurari si asistenta sociala, 4,9 miliarde euro pentru transporturi, 3,8 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala, 2.7 miliarde euro pentru ordine publica si siguranta nationala, 2 miliarde euro pentru administratie publica centrala si locala, 1,5 miliarde euro pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica, 1 miliard euro pentru aparare, 1 miliard euro pentru protectia mediului, 5 miliarde euro pentru alte domenii bugetare, precum datoria publica si 4,4 miliarde euro pentru educatie si cercetare.

Procentul a starnit nemultumiri in randul studentilor si elevilor, acestia considerand ca educatia si cercetarea sunt condamnate la inca un an de subperformanta si inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltarii pe termen lung a Romaniei.

Reprezentantii studentilor romani au solicitat deja o intalnire oficiala cu Ministrii responsabili de Educatie si invatamant Superior pentru a discuta prioritatile studentilor, inclusiv cele asumate deja de reprezentantii puterii si cele care constituie obligatii legale. Una dintre obligatiile asumate de USL este cresterea veniturilor tinerilor angajati in educatie si a medicilor rezidenti, prin acordarea de deduceri fiscale si a altor masuri.

"Degeaba vorbim despre educatie ca prioritate nationala daca o finantam cu jumatati de masura. De la fuga tinerilor de locuri de munca in educatie la fapul ca cei din mediul rural, din familii sarace sau dezavantajate ajung cu greu sa termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari si au fost prezentate in nenumarate randuri. Este timpul ca decidentii sa trateze cu mai multa responsabilitate viitorul Romaniei", a declarat Mihai Dragos, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ce-buget-i-a-fost-alocat-Sanatatii-pentru-anul-2013_18218/

lauff lautf laurf