Prescriptia electronica, integrata in software-ul medical din spitale
Prescriptia electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2013, este disponibila in solutiile informatice pentru spital si ambulatoriu din suita Armonia. Prescriptia electronica este integrata cu module medicale, financiare si administrative ale sistemului informatic pentru spitale.
Conform unui comunicat de presa, datele sunt introduse o singura data in aplicatia de prescriptie electronica, ele devenind disponibile pentru raportari obligatorii, obtinerea de statisitici si indicatori de performanta, sau in Dosarul Electronic al Pacientului.
"Pentru a-si dovedi utilitatea, prescriptia electronica trebuie sa comunice cu toate celelalte module dintr-un sistem informatic, datele sa fie introduse o singura data iar rapoartele sa fie usor de obtinut. Spitalele care implementeaza Armonia Sanita vor avea prescriptia electronica integrata nativ in sistemul informatic, simplificand astfel munca personalului medical", a declarat Emilian Costas, director general Dedalus TeamNet.
Printre altele, este permis exportul direct de serii si numere pentru prescriptii electronice si pentru prescriptii electronice pretiparite "offline la domiciliu". Prin urmare, personlul medical poate elibera prescriptii electronice direct din interfata, fara a fi nevoiti sa acceseze si interfata SIUI.
Integrarea prescriptiei electronice permite pastrarea istoricului pe pacient
Totodata, integrarea prescriptiei electronice din suita amintita permite pastrarea istoricului pe pacient: medicamentele prescrise, identificarea alergiilor sau a altor tratamente medicamentoase curente care pot genera interactiuni.
"In Romania, una din 5 internari este cauzata de interactiunile nocive intre medicamentele luate concomitent de un pacient. Este important ca medicul sa detina toate informatiile privind tratamentul medicamentos al pacientului si despre diagnosticele anterioare, pentru a putea oferi o prescriptie corecta. Acest lucru poate fi realizat prin consolidarea informatiilor in Dosarul Electronic al Pacientului", a completat Emilian Costas.
In cazul programelor nationale, urmarirea medicamentelor eliberate este posibila prin integrarea modulului de prescriptie electronica cu farmacia cu circuit inchis a spitalelor.
"Integrarea cu farmacia spitalului permite verificarea stocului inaintea prescrierii. Tot pe baza datelor din prescriptia electronica si datorita interoperabilitatii intre aplicatii, asistenta poate exporta cu un click orarul de administrare al medicamentelor pentru pacientii internati si codul de identificare al pacientului. Pe baza acestor informatii, pot fi realizate rapoarte privind medicamentele eliberate", a conchis Costas.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro