Imprimare

Nicolaescu vrea sa curete spaga din sistem: Cine ia spaga merge dupa gratii!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Se estimeaza ca pachetul de baza va fi gata pana pe data de 30 aprilie 2013, o responsabilitate dificila a noului guvern si a ministrului sanatatii, dupa cum a tinut acesta sa precizeze. Discutiile pe marginea pachetului de baza si serviciile pe care le va include au inceput inca din anul 2010, cand s-au pus bazele primului proiect de act normativ care trebuia sa reformeze sistemul de sanatate romanesc.

Pentru ca pachetul de baza nu a fost inca definit, exista inca probleme legate de controlul costurilor in sistemul de sanatate.

"In principal, e vorba de lipsa de sinceritate in relatia cu cetateanul. Acesta a fost mintit de 13 ani ca i se da, ca i se ofera, ca are dreptul cand el (pachet, n.red.) cand, fe fapt, a putut sa beneficieze de ceea ce sistemul i-a oferit in limita bugetului. Deseori, a putut sa mai obtina ceva dand spaga sau platind din buzunar o serie de servicii, o serie de analize, o serie de medicamente si asa mai departe", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Buget stabilit pentru sanatate in 2013 este de 6,2 miliarde de lei

Conform acestuia, cetateanul trebuie sa stie de la bun inceput ca pachetul de baza va fi incadrat in bugetul pe care Romania il poate acorda sanatatii, buget stabilit pentru 2013 la 6,2 miliarde de lei. Trebuie sa retinem, insa, ca datoriile sistemului sanitar sunt de 1 miliard de euro.

"Sa presupunem ca pachetul va cuprinde 45 de servicii medicale. Acelea vor fi acordate oricui are nevoie de ele fara sa dea un leu. Daca cere cineva spaga pentru acel pachet, cel care a cerut spaga pleaca dupa gratii pentru ca trebuie sa facem ordine in sistem", a subliniat ministrul Sanatatii.

Chiar daca e convins ca nu va fi simplu sa elimine spaga din sistemul romanesc, sustine ca trebuie sa incepem sa aplicam niste reguli. In plus, sustine Nicolaescu, "daca vom face pachetul de baza vom putea sa crestem foarte rapid si asigurarile private de sanatate, suplimentare si complementare, intr-un cuantum care sa poata fi predictibil din impozitul pe venit, astfel incat sa fie incurajat omul sa isi faca acea asigurare privata", a conchis acesta.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a semnat un protcol de colaborare cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu-vrea-sa-curete-spaga-din-sistem_-_Cine-ia-spaga-merge-dupa-gratii__18221/

lauff lautf laurf