Imprimare

Vesti proaste pentru medicii rezidenti. Salariile nu vor fi marite in 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noul an nu aduce vesti foarte bune pentru medicii rezidenti. Daca in ultimele luni din 2012 se vehicula ca salariile vor fi dublate sau chiar triplate, conform unor solicitari ale Colegiului Medicilor din Romania, leafa lunara a rezidentilor va ramane la fel. O posibila marire a salariilor ar putea fi discutata abia din 2014, dupa cum a tinut sa precizeze Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Acesta sustine ca in momentul in care a plecat din minister, salariul de incadrare a unui medic rezident era de 1.100 de lei.

"Nu pot sa fac cresteri salariale in 2013. Nu am posibilitatea. Atat va raspund astazi. Nu in 2013. Pentru 2014 discutam in acest an tot programul legislativ. Nu va pot spune mai mult in clipa de fata. Sunt abia la inceput de an si de mandat. Mai vedem, dupa ce discutam si cu FMI-ul", a declarat Nicolaescu, prezent la Targu Mures, unde a anuntat ca va taia finantarea unitatilor private din bugetul CNAS.

Va fi gandit un sistem de plata per performanta

In ceea ce priveste salariile personalului medical, ministrul va gandi un sistem de plata in functie de performanta. Ele vor fi aduse la cunostinta medicilor atunci cand va fi cazul.

"Deocamdata lucram gandim o schimbare legislativa. Astazi legea ne interzice, trebuie sa schimbam legea ca sa facem un asemenea sistem (...) Toata salarizarea de care discutam se duce pe buget global, deci in aceeasi suma de finantat. Dar este o discutie pe care trebuie s-o avem in perioada urmatoare. Eu sper ca in acest an sa reusim ca toata baza legislativa necesara pentru a ne atinge obiectivele sa fie realizata. Dupa, sigur ca vom putea trece si la aplicare", a continuat ministrul.

Referitor la o posibila greva in sistemul de sanatate, Nicolaescu a explicat ca este pregatit pentru orice. Un aspect important in opinia ministrului este motivarea resursei umane din sanatate. "Trebuie reluata ideea potrivit careia plata personalului medical sa se faca in functie de performante", a afirmat Nicolaescu.

Printre altele, statutul personalului medical din statutul bugetar va fi eliminat.

CMR: "Este o cerinta pe care nu o negociem!"

In luna decembrie 2012, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, a declarat ca va discuta detaliile legate de salarizarea medicilor rezidenti cu noul ministru de finante. "Este o cerinta pe care nu o negociem. Putem negocia etapele salarizarii, dar in niciun caz nu vom negocia daca sa fie sau nu salariile marite", a declarat seful medicilor pentru PaginaMedicala.ro.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta era sceptic referitor la marirea salariilor medicilor rezidenti inca din luna octombrie a anului trecut. Acesta a declarat in repetate randuri ca nu doreste sa faca vreun fel de promisiune fata de medicii rezidenti.

"Stiu ce a solicitat Colegiul Medicilor din Romania. Evident ca marirea salariilor rezidentilor ar fi un lucru drept si corect, dar este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!", a declarat Victor Ponta.

Acesta a explicat ca in nicio tara finantarea sanatatii nu acopera toate problemele din sistem. "De fiecare data este nevoie de mai multi bani la sanatate. Intr-adevar, nicio tara nu are viitor fara educatie si sanatate, si am incredere in profesionistii din sanatate. Eu cred ca ceea ce fac medicii din Romania pentru foarte putini bani este o munca eroica. Tocmai din acest motiv nici nu vreau sa lansez promisiuni pe care nu le pot tine", a completat premierul.

Solutii viabile pentru marirea salariilor medicilor rezidenti

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat, cu ocazia Adunarii Generale a CMR, un salariu lunar de minimum 2400 lei pentru medicii rezidenti, incepand cu anul 2013.

Solutia pe care CMR a identificat-o este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.

Si secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca veniturile medicilor trebuie marite, insa este necesara gasirea solutiilor viabile pentru a face acest lucru.

"Recunoastem ca este o problema cu veniturile medicilor, dar decizia pentru mariri de salariu si pentru orice problema de ordin financiar trebuie luata de Ministerul Finantelor, nu de catre Ministerul Sanatatii", a declarat dr. Raed Arafat.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vesti-proaste-pentru-medicii-rezidenti.-Salariile-nu-vor-fi-marite-in-2013_18223/

lauff lautf laurf