Ministrul Sanatatii taie finantarea spitalelor private din bani publici
Finantarea din fondurile Caei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private va fi sistata, informeaza Agerpres. Potrivit sursei citate, prevederea va exista in noul Contract Cadru pe 2013, decizia fiind luata pentru ca fondurile publice sa ajunga la spitalele publice.
"In contractul-cadru 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta, cat exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor", a declarat Eugen Nicolaescu.
Conform acestuia, o afacere privata "nu trebuie sa se faca pe banul public. Deci in acest moment decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat. Cred ca lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natura. In consecinta, cine va vorbi nu va sti ce vorbeste", a completat ministrul Sanatatii.
Decizia a starnit deja un val de nemultumiri in randul politicienilor. Daca europarlamentarul Cristian Preda considera decizia lui Nicolaescu ca fiind una de tip contabil, Raluca Turcan a precizat ca sistemul de sanatate "se va intoarce in timp cu 20 de ani cu deciziile actualului ministru".
Chiar daca nu exclude posibilitatea ca medicii din sectorul public sa isi desfasoare activitatea in sistemul privat, Nicolaescu spune ca acest fenomen trebuie estompat.
"Prin toate sistemele informatice pe care vrem in continuare sa le facem reale, in sensul sa functioneze, pentru ca ele sunt asa, imprastiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom incerca sa facem acest lucru si atunci sigur ca datele se vor vedea cu ochiul liber si cei care gresesc vor plati", a explicat Nicolaescu.
Potrivit noului program de finantare, nicio sectie de anestezie terapie intensiva nu va mai avea dreptul de a cere pacientilor sa isi cumpere medicamente sanitare, cei care recurg la o astfel de masura fiind eliminati din sistem.
La Targu Mures a fost prezent si secretarul de stat Raed Arafat. Conform acestuia, in luna martie va incepe implementarea a doua programe experimentale in Romania, unul pentru sprijinul accidentelor vasculare cerebrale si unul de traume pentru implanturi si dispozitive medicale. Pentru acestea s-a alocat suma de 200-220 de milioane de lei, incluzand dotarea sectiilor de terapie intensiva.
Sursa: PaginaMedicala.ro