Imprimare

Infectiile respiratorii din Romania, in limitele asteptate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Infectiile respiratorii sunt in limitele asteptate, fiind confirmate doar doua cazuri de gripa cu virus gripal A/H1N1, informeaza Agerpres. Prin comparatie, in Europa Centrala si de Vest exista o circulatie intensa a acestor tipuri de virusuri.

Conform dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS, in doua - trei saptamani, numarul cazurilor de infectii respiratorii, respectiv al celor de gripa va creste.

"In prezent numarul total al infectiilor respiratorii si al cazurilor grave de infectii respiratorii este in limitele asteptate, ceva mai scazut decat in cursul anului trecut. In continuare se desfasoara activitatea de vaccinare antigripala, circa 600.000 de persoane s-au imunizat deja. Recomandam vaccinarea prin medici de familie si specialisti in boli infectioase. Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate", a declarat medicul.

Potrivit Institutului de Sanatate Publica, in perioada 31 decembrie - 6 ianuarie, s-au intregistrat 38.891 de infectii gripale - respectiv infectii respiratorii, pneumonii si gripa, cu 3,1% mai putin decat in saptamana precedenta, dar se apreciaza ca sunt date subraportate avand in vedere ca a fost perioada de vacanta la elevi si sarbatorile de iarna.

Starea de urgenta sanitara a fost declarata in New York

In Statele Unite ale Amerciii a fost declarata starea de urgenta sanitara din cauza severitatii epidemiei de gripa. Intregul teritoriu SUA se confrunta cu cel mai serios episod epidemic din ultimi ani.

Numai in statul New York au fost raportate 20.000 de cazuri de gripa, in timp ce pe toata durata sezonului trecut au fost inregistrate numai 4.400 de cazuri. Pana in prezent, 20 de copii si-au pierdut viata.

Epidemia de gripa a inceput in luna decembrie, mai devreme ca de obicei, tulpina virusului din acest an provocand simptome mai severe decat alte tulpini.

In ciuda inceputului timpuriu al epidemiei, medicii sustin ca inca nu este prea tarziu pentru vaccinarea antigripala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Infectiile-respiratorii-din-Romania_-in-limitele-asteptate_18224/

lauff lautf laurf