Imprimare

UNOPA solicita achizitia centralizata a medicamentelor pentru seropozitivi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a solicitat Ministerului Sanatatii sa continue demersurile in ceea ce priveste achizitia centralizata a tratamentului pentru pacientii seropozitivi si continuarea distribuirii acestora in circuit inchis, prin farmaciile spitalelor de boli infectioase.

Conform unui comunicat de presa, procedura ar conduce la un mai bun management al achizitiilor, la reduceri de preturi si la o respectare a contractelor de catre furnizori. De altfel, distribuirea tratamentului in circuit asigura o relatie continua intre medic si pacient, confidentialitatea diagnosticului pentru pacienti, dar si un control exact asupra consumului de medicamente si al circuitului acestora.

"Am tinut sa facem aceste precizari intrucat in ultima vreme, o organizatie care nu are nicio legatura cu pacientii infectati cu HIV au inclus aceasta categorie de pacienti intr-o lista de pacienti cronici care ar solicita distribuirea tratamentului in circuit deschis. Speram ca Ministerul Sanatatii sa continue acest demers pentru realizarea achizitiei centralizate in cazul pacientilor seropozitivi, pentru care s-au facut pasi importanti in ultimul timp de catre acelasi Minister. S-ar reusi astfel ca accesul la tratamentul necesar pacientilor nostri sa nu mai sufere discontinuitati, de care ne-am lovit mult in anii anteriori", a declarat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA.

In septembrie 2013 erau inregistrati 11.399 pacienti infectati cu HIV, din care 9.475 in evidenta activa, din care 7652 in tratament antiretroviral.

Ministerul Sanatatii, sanctionat de CNCD pentru discriminare

Reamintim ca in luna decembrie 2012, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a luat decizia de a sanctiona cu avertisment Ministerul Sanatatii. Motivul l-a constituit il reprezinta tratamentul diferentiat si discriminatoriu la adresa persoanelor infectate cu HIV, se arata intr-un comunicat de presa al UNOPA.

Ministerul Sanatatii a luat act de avertismentul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind intocmirea necorespunzatoare a adeverintelor pentru institutiile non–medicale, necesare pacientilor infectati cu HIV.

MS a considerat justificata sanctiunea CNCD si apreciaza ca este responsabilitatea fiecarui cadru medical sa protejeze pancientii si sa pastreze confidentialitatea afectiunilor de care acestia sufera.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UNOPA-solicita-achizitia-centralizata-a-medicamentelor-pentru-seropozitivi_18228/

lauff lautf laurf