Imprimare

Premiera in medicina aradeana: operatie pe carotida, realizata la UVVG Arad

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Echipa de chirurgi condusa de prof. dr. Zoltan Galajda, profesor asociat al Universitatii Vasile Goldis din Arad si directorul Clinicii de Chirurgie Cardiaca si Vasculara din Debrecen, a realizat o interventie chirurgicala pe carotida, aceasta fiind o premiera pentru medicina aradeana.

Conform unui comunicat de presa, interventia chirurgicala pe carotida la care a fost supus un pacient de 79 de ani a fost efectuata in cadrul Clinicii de chirurgie cardiaca si vasculara a Centrului de Chirurgie Laparoscopica "Sf. Gheorghe" al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Pacientul acuza pierderea temporara a vederii la ochiul drept, fenomenul fiind cauzat de un cheag de sange care i-a fost depistat in carotida, cheag care se misca liber, cu risc mare de embolie.

"Cazul a fost o premiera pentru centrul nostru. A fost o operatie pe carotida cu stenoza mare la un bolnav in varsta de 79 de ani, care era predispus in orice moment la o embolie. A fost un caz mai dificil si din cauza varstei bolnavului, dar am aplicat aceeasi tehnica chirurgicala realizata la Debrecen si Satu Mare, prima operatie asemanatoare efectuata cu aceasta tehnica fiind efectuata la Targu Mures, in urma cu ceva vreme. Pacientul se simte bine si va parasi clinica la 3-4 zile de la interventie", a declarat prof. dr. Zoltan Galajda.

Acesta a mai precizat ca durata operatiei, inclusiv anestezia, pregatirea si administrarea medicamentelor, a fost de circa 3 ore, perioada de timp in care circulatia sanguina a creierului prin vasul respectiv a fost oprita pentru 15-20 de minute.

"Timpul propriu-zis este bine sa fie cat mai scurt pentru a nu se produce tulburari in vascularizatia creierului. Statistic, pe plan mondial este demonstrat ca aceasta tehnica chirurgicala, numita prin eversiune, realizata in anestezie locala, loco regionala, are rezultate mult mai bune si cu complicatii mai reduse decat cealalta tehnica care este prin cateterism invaziv si aplicare de stent. Aceasta este o tehnica mai buna si pentru ca este o operatie radicala, nu ramane un corp strain in carotida care sa favorizeze reaparitia stenozei, iar riscul de embolie este mai mic", a precizat prof. dr. Zoltan Galajda.

Operatii pe cord deschis cu risc foarte mare

Avand in vedere conditiile oferite de Clinica de chirurgie cardiaca si vasculara, cat si tratamentul chirurgical individualizat, de excelenta, potrivit pentru aceste tipuri de interventii grele, unde tot personalul se concentreaza asupra unui singur caz, au fost efectuate operatii pe cord deschis si operatii vasculare cu un risc foarte mare, care nu au fost acceptate de alte centre.

"Pana acum am efectuat un numar de patru operatii, toate fiind foarte dificile, doua pe cord deschis, o plastie mitrala cu ghidaj endoscopic, pentru repararea unei valve mitrale, cu insuficienta de gradul 4. Primul caz a fost o operatie coronariana pe cord batand, printr-o procedura mini-invaziva, lungimea inciziei fiind de numai 6 cm. Avem bolnavi in asteptare, in special in domeniul chirurgiei cardiace, dar si bolnavi din domeniul chirurgiei vasculare. Asa cum am mai amintit, la noi in clinica nu se opereaza pe banda rulanta, clinica avand menirea sa solutioneze cazuri dificile", a conchis prof. dr. Zoltan Galajda.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-in-medicina-aradeana_-operatie-pe-carotida_-realizata-la-UVVG-Arad_18229/

lauff lautf laurf