Imprimare

Reactii la decizia lui Nicolaescu de a taia fondurile pentru unitatile private

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reactiile celor din sistem la anuntul facut de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, nu au intarziat sa apara. Daca cei mai multi blameaza decizia de a sista finantarea spitalelor private, oficialul din MS sustine ca efectele unei astfel de masuri vor fi benefice pentru sistem.

Mai precis, cei 10% care erau redirectionati catre institutiile medicale private vor intra in bugetul celor 53 de spitale strategice, unitati sanitare in care sunt tratate peste 70% dintre cele mai grave cazuri. Prin urmare, spune secretarul de stat Raed Arafat, ar creste tariful pe caz ponderat.

Pe de alta parte, Asociatia Nationala a Oncologilor Privati din Romania a inaintat un memoriu, in care aduce in discutie utilitatea sistemului sanitar privat creat in domeniul oncologic.

"Impactul mare al bolilor oncologice a facut ca, pe durata a zece ani, serviciile de stat existente in domeniu sa isi demonstreze limitele. Ca urmare, nasterea unor alternative private nu poate fi decat benefica: creaza o concurenta constructiva si, esential, completeaza in mod necesar oferta serviciilor de specialitate, cu efectul dorit de a acoperi in termeni mai eficienti solicitarile pacientilor aflate intr-o acuta competitie cu timpul", se arata in documentul ANOPR, asociatie infiintata in luna octobrie 2012, fiind deschisa tuturor clinicilor oncologice din Romania.

COPAC: "Spitalele de stat si cele private trebuie sa fie tratate in mod egal!"

Totodata, se mai arata in memoriu, pacientului i se ofera strict alternativa serviciilor medicale din sectorul public, ceea ce echivaleaza cu o abordare discriminatorie a serviciilor medicale, in detrimentul intereselor pacientului.

"Acestuia ii este categoric obstructionata posibilitatea de alegere", sustin reprezentantii ANOPR.

Pe de alta parte, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, organizatie care s-a infiintat la sugestia ministrului Eugen Nicolaescu in perioada mandatului sau precedent, se arata ingrijorata de decizia MS de a sista finantarea pentru unitatile spitalicesti private. Acestia sunt de parere ca o astfel de masura necesita o dezbatere la care sa ia parte si reprezentantii pacientilor.

"COPAC a sustinut intotdeauna importanta consultarii autoritatilor cu asociatiile de pacienti in ceea ce priveste schimbarile din sistemul de sanatate si reprezentarea acestora la nivelul luarii deciziilor", spune Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

In opinia lui Iulian Petre, vicepresedinte COPAC, nu este importanta forma de proprietate, atata timp cat serviciile de sanatate sunt echivalente.

"Acesti bani care merg spre furnizorii privati nu sunt bani publici, asa cum s-a spus. Sunt bani privati din fondul asigurarilor de sanatate, banii asiguratilor. Daca mergem pe o asemenea logica, ar trebui sistate si contractele medicilor de familie, pentru ca si ei sunt organizati ca o forma privata. Consideram insa ca spitalele de stat si cele private trebuie sa fie tratate in mod egal. Astfel, pentru acelasi serviciu, trebuie decontata aceeasi suma de bani de catre CNAS", explica Iulian Petre.

IPP: "MS trebuie sa dea socoteala contribuabililor referitor la sumele colectate!"

Nici societatea civila nu a ramas imuna la o masura precum cea anuntata de ministrul Nicolaescu. Mai exact, Institutul pentru Politici Publice considera ca Nicolaescu calca in picioare un principiu fundamental dupa care trebuie sa functioneze un sistem eficient de sanatate: respectarea drepturilor pacientilor contribuabili.

IPP a solicitat Ministerului Sanatatii sa formeze o comisie de audit care sa investigheze modul in care sunt cheltuiti banii din fondul de contributii la sanatate.

"Institutul pentru Politici Publice cere Ministerului sa isi formeze deprinderea de a da socoteala contribuabililor cu privire la destinatia concreta a sumelor colectate din contributiile lunare la sanatate, explicand populatiei, mai ales celor care nu apeleaza la servicii medicale pe durata vietii in cuantumul atins prin contributiile platite, ce se intampla cu respectivii bani", sustin reprezentantii IPP.

Deputati: "Dreptul romanilor de a alege este ingradit!"

Deputatul Petru Movila sustine ca decizia de a taia decontarile catre spitalele private nu va face altceva decat sa atraga oprobiul public, in timp ce dreptul romanilor care isi platesc contributia la sanatate de a alege conditiile in care sa fie tratati este ingradit.

"Ii solicit public ministrului Nicolaescu sa isi ceara scuze de la toti medicii care lucreaza in mediul privat din Romania si sa nu mai faca afirmatii decat atunci cand are fundamentarea necesara pentru acestea", conchide Movila.

In opinia medicului Tudor Ciuhodaru, este necesara o noua lege pentru a trata cele trei boli cronice ale sistemului medical: subfinantarea, coruptia si calitatea actului medical. In consecinta, deputatul ofera solutii legislative pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate, printre care alocarea unui procent de 5% pentru Sanatate, modificarea sistemului de colectare a CAS, modificarea taxei clawback si deblocarea posturilor din sanatate.

Reamintim ca incepand cu 1 martie 2013 va fi sistata finantarea spitalelor private din fondurile CNAS. Prevederea se va regasi in noul Contract Cadru pe 2013.

Ministrul Sanatatii considera ca o afacere privata nu trebuie sa se faca pe banul public. "Deci in acest moment decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat. Cred ca lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natura. In consecinta, cine va vorbi nu va sti ce vorbeste", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reactii-la-decizia-lui-Nicolaescu-de-a-taia-fondurile-pentru-unitatile-private_18233/

lauff lautf laurf