Solidaritatea Sanitara sustine salarizarea medicilor in functie de performanta
Federatia Solidaritatea Sanitara este de acord cu introducerea salarizarii personalului medical in functie de performanta, precum si cu scoaterea acestora din categoria bugetarilor. Potrivit federatiei, masurile anuntate de ministrul Sanatatii sunt coerente cu strategia si actiunile Federatiei Solidaritatea Sanitara din ultimii patru ani.
"Straduinta pentru cresterea importantei evaluarii personalului este o constanta a activitatilor noastre din ultima perioada. Incercarea de-a introduce o procedura de evaluare a personalului ca anexa la contractele colective de munca din ultimii ani constituie unul din exemplele unei actiuni sustinute in acest sens pe care organizatia noastra a desfasurat-o", se arata in comunicatul de presa.
Potrivit Federatiei Solidaritatea Sanitara, singura solutie posibila de a creste salariul angajatilor performanti la un nivel competitiv, avand in vedere nivelul actual de finantare a spitalelor, il reprezinta scaderea salariilor majoritatii angajatilor.
Din punct de vedere al federatiei sindicale, salarizarea personalului medical trebuie facuta pe doua paliere. Pe de-o parte, este necesara asigurarea unui nivel de baza de salarizare, organizat pe trepte ierarhice, in functie de categoriile de personal.
"In acest sens, nivelul actual de salarizare constituie baza de referinta pentru acest an, el urmand sa fie crescut progresiv in urmatorii ani", spune Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Marirea de salariu, proportionala cu performanta si reusita personalului medical
Pe de alta parte, federatia propune asigurarea cadrului legal pentru ca suplimentarea salariului de baza sa se faca proportional cu performanta si reusita profesionala a celor din sistem.
"O astfel de actiune este posibila prin implementarea unui sistem de evaluare obiectiv care sa permita salarizarea suplimentara, in functie de performantele concrete realizate. In acest sens, consideram ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa demareze negocierea unui astfel de proiect cu partenerii sociali, procedurile de evaluare propuse de noi putand constitui un bun punct de pornire. Totodata, credem ca aceasta modalitate de salarizare ar trebui sa se aplice tuturor salariatilor din sanatate, impulsionand astfel performanta in toate domeniile de activitate", a explicat Rotila.
Referitor la preluarea unora dintre spitalele care in momentul de fata se afla sub autoritatile locale in urma descentralizarii, Federatia Solidaritatea Sanitara considera masura ca fiind de bun augur.
"Consideram ca aceste spitale ar trebui de urgenta preluate in subordinea Ministerului Sanatatii, prin intermediul lor reusindu-se constituirea unui grup strategic de unitati sanitare capabil sa contribuie in mod determinant la asigurarea serviciilor publice de asistenta medicala", a conchis presedintele federatiei.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro