Potential conflict de interese pentru medicii care lucreaza si la stat si la privat
Un raport dat publicitatii de Ministerul Sanatatii (MS) arata ca un numar important de medici care profeseaza in sistemul public de sanatate isi desfasoara activitatea si in sistemul medical privat. Conform documentului, au existat numeroase sesizari ale pacientilor in acest sens.
Asadar, in majoritatea cabinetelor private lucreaza aceiasi medici angajati in spitale, care au contracte cu casele de asigurari de sanatate. In document se arata ca dubla calitate a personalului medical duce la creerea unor situatii precum cea in care pacientii care se prezinta in sistemul public sunt trimisi, ulterior, catre unitatile sanitare private in care acelasi furnizor de servicii medicale este angajat.
"Pe langa aspectul criticabil al racolarii pacientilor din serviciile publice in folosul unitatilor private, apar situatii in care un serviciu deja decontat de casa de asigurari pentru unitatea publica este platit inca o data de catre pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oara catre asigurarile de sanatate daca furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurari", se mentioneaza in raport.
Ministerul sustine ca este vorba de un potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical, in special daca acesta are si o functie de conducere.
"Sunt cunoscute in acest sens, de exemplu, situatii in care echipamentele unor sectii de imagistica medicala (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte si raman nereparate, in timp ce unitatea privata de imagistica la care lucreaza in paralel seful sectiei publice functioneaza din plin, deservind si pacientii care sunt redirectionati din sectia publica", se precizeaza in document.
20% dintre romani au veniturile necesare accesarii serviciilor medicale private
Conform raportului, 20% dintre romani au veniturile necesare accesarii serviciilor medicale private, astfel ca, prin finantarea spitalelor particulare din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.
MS a prezentat Guvernului, in sedinta de miercuri, o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
In document sunt prezentate detalii privind situatia actuala a finantarii furnizorilor medicali, dar si informatii referitoare la noi masuri si principii ce vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sanatate publica.
Potrivit MS, implementarea acestor masuri asigura punerea in practica a principiilor care stau la baza sistemului de asigurari de sanatate.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro