Imprimare

CMR: Medicii lucreaza si in privat pentru a-si completa veniturile!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Seful Colegiului Medicilor din Romania sustine ca medicii lucreaza si in sistemul privat de sanatate pentru a-si completa veniturile obtinute la stat, informeaza Agerpres. Potrivit presedintelui CMR, o eventuala decizie prin care medicilor li s-ar interzice sa isi desfasoare activitatea si in privat va accentua exodul din sistemul medical romanesc.

Prof. Astarastoae e de parere ca masura nu are niciun fel de justificare, avand in vedere ca nu exista studii in baza carora sa fie implementata.

"Nu cred ca o politica de sanatate poate fi construita pe impresii, ci pe studii si cercetari. Numarul medicilor din sistemul sanitar din Romania a coborat sub 40.000 si nu inteleg cum vor fi ocupate posturile atat in sistemul public, cat si in cel privat, daca nu exista personal. Va fi o lovitura pentru ambele sisteme. Daca se va lua aceasta hotarare, medicii din Romania, care sunt de zece ori mai prost platiti decat in alte tari, vor alege sa plece", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Conform acestuia, in Guvern ar trebui sa se discute despre majorarea salariilor medicilor si modalitatile prin care ar putea fi gasiti banii necesari.

"Asa cum s-a gasit un miliard de euro pentru plata companiilor s-ar fi putut gasi si 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidentilor. Deocamdata nu s-au ocupat nici posturile scoase la concurs de fostul ministru Vasile Cepoi. Sunt zone in care concursul s-a organizat de patru - cinci ori si posturile nu s-au ocupat din lipsa de medici. Lipsa de medici este problema", a conchis presedintele CMR.

Reamintim ca un raport dat publicitatii de Ministerul Sanatatii (MS) arata ca un numar important de medici care profeseaza in sistemul public de sanatate isi desfasoara activitatea si in sistemul medical privat.

Ministerul sustine ca este vorba de un potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical, in special daca acesta are si o functie de conducere.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-Medicii-lucreaza-si-in-privat-pentru-a-si-completa-veniturile__18242/

lauff lautf laurf