Imprimare

S-a modificat regulamentul de pregatire al rezidentilor in medicina de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

A fost aprobat regulamentul privind efectuarea pregatirii prin rezidentiat in specialitatea medicina de urgenta, printr-un ordin comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Actul normativ a fost deja publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, rezidentii vor efectua garzi pe tot parcursul pregatirii lor, in cadrul UPU si in cadrul SMURD, conditia fiind ca garzile efectuate in cadrul SMURD sa nu fie mai putin de 20% din totalul acestora.

De asemenea, totalul minim de garzi sau ture de 12 ore efectuate de un rezident pe parcursul celor cinci ani nu va fi sub 500. Totodata, un procent de maximum 10% din totalul garzilor poate fi efectuat in sectiile de anestezie si terapie intensiva, corespunzator modulelor de specialitate.

Cum vor fi retribuiti medicii rezidenti

In ceea ce priveste retribuirea rezidentilor in medicina de urgenta, ea se va face incluzand sporurile corespunzatoare normelor legale in vigoare pentru activitatea in cadrul sectiilor in care isi desfasoara modulul de pregatire.

"Odata cu prima serie de rezidenti care va incepe pregatirea dupa publicarea acestui ordin, se vor respecta duratele stagiilor si modul de desfasurare al acestora in conformitate cu prezentul ordin", se arata in actul normativ.

In conditiile in care medicul rezident vrea sa se orienteze catre un alt program de rezidentiat fara a sustine un nou concurs, acest lucru poate fi facut doar cu aprobarea ministrului sanatatii. In cazul reorientarii medicului rezident catre alta specialitate, stagiile comune efectuate vor fi recunoscute.

Conditii pentru detasarea medicilor rezidenti

Potrivit actului normativ, detasarea rezidentilor dintr-un centru de pregatire intr-un altul se face doar cu acordul directorilor sau coordonatorilor de rezidentiat din centrele universitare implicate, in urmatoarele conditii:

a) detasarea se poate efectua doar intr-un centru universitar unde pregatirea rezidentilor se face in conditii cel putin egale cu cele din centrul universitar in care rezidentul a fost repartizat initial;
b) anumite module de pregatire nu pot fi efectuate in centrul universitar in care se afla rezidentul, fiind necesara detasarea acestuia la un alt centru pe durata unui modul;
c) detasarea se face la cererea rezidentului, din motive bine intemeiate, cu conditia ca durata maxima de detasare sa nu depaseasca 12 luni in perioada de pregatire ca rezident;
d) detasarea nu poate fi efectuata in cursul ultimului an al rezidentiatului;
e) detasarea in timpul modulelor ATI si de medicina de urgenta in cadrul UPU poate fi efectuata numai in cazul in care in localitatea in care se solicita detasarea exista un spital cu UPU in care are loc activitate de pregatire a rezidentilor in medicina de urgenta si unde exista un director/coordonator de program si responsabil de formare, acreditati pentru pregatirea in medicina de urgenta;
f) pe durata detasarii, responsabilul de formare, din centrul universitar din care rezidentul a fost detasat, va monitoriza lunar activitatea acestuia in spitalul in care se afla detasat, obtinand rapoarte si informatii scrise despre evolutia rezidentului, conform fisei de evaluare, de la indrumatorul din sectia in care acesta efectueaza modulul de pregatire;
g) in cazul detasarii unui rezident catre un alt centru universitar in vederea efectuarii unui modul care nu este posibil de efectuat in centrul in care este repartizat rezidentul, cazarea acestuia poate fi asigurata in caminele studentesti din centrul la care este detasat, pe baza unor protocoale de colaborare intre centrele universitare care deruleaza programele de rezidentiat.

Consultati intreg actul normativ AICI.

Reamintim ca medicina de urgenta a fost una dintre specialitatile in cadrul carora au fost suplimentate locurile la rezidentiatul din noiembrie 2013. Peste 5.000 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie din tara s-au inscris la concursul de rezidentiat. In Bucuresti, gradul de promovabilitate a fost de peste 80%.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/S-a-modificat-regulamentul-de-pregatire-al-rezidentilor-in-medicina-de-urgenta_18245/

lauff lautf laurf