Imprimare

Discutiile cu reprezentantii spitalelor private vor demara dupa intalnirea cu FMI

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va demara consultari si discutii cu reprezentantii medicilor, dar si cu reprezentantii pacientilor pe marginea potentialului conflict de interese ce apare in cazul medicilor care lucreaza simultan la stat si in privat.

Ministrul Sanatatii sustine ca raportul care a fost dat publicitatii ieri a fost interpretat gresit in mass media si ca documentul este o constatare a situatiilor existente, pe care ministerul trebuie sa le ia in calcul si sa le analizeze.

"Am observat ca exista mai multe interpretari eronate cu privire la tema potentialului conflict de interese, in cazul personalului medical care lucreaza si in sistemul public si in cel privat. Eu vreau sa clarific aceste neintelegeri si sa subliniez ca nu exista o decizie pe acest subiect", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Un raport dat publicitatii de Ministerul Sanatatii (MS) arata ca un numar important de medici care profeseaza in sistemul public de sanatate isi desfasoara activitatea si in sistemul medical privat. Conform documentului, au existat numeroase sesizari ale pacientilor in acest sens.

Dubla calitate a personalului medical

Asadar, in majoritatea cabinetelor private lucreaza aceiasi medici angajati in spitale, care au contracte cu casele de asigurari de sanatate. In document se arata ca dubla calitate a personalului medical duce la creerea unor situatii precum cea in care pacientii care se prezinta in sistemul public sunt trimisi, ulterior, catre unitatile sanitare private in care acelasi furnizor de servicii medicale este angajat.

"Pe langa aspectul criticabil al racolarii pacientilor din serviciile publice in folosul unitatilor private, apar situatii in care un serviciu deja decontat de casa de asigurari pentru unitatea publica este platit inca o data de catre pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oara catre asigurarile de sanatate daca furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurari", se mentioneaza in raport.

Pe de alta parte, seful Colegiului Medicilor din Romania sustine ca medicii lucreaza si in sistemul privat de sanatate pentru a-si completa veniturile obtinute la stat, informeaza Agerpres. Potrivit presedintelui CMR, o eventuala decizie prin care medicilor li s-ar interzice sa isi desfasoare activitatea si in privat va accentua exodul din sistemul medical romanesc.

Prof. Astarastoae e de parere ca masura nu are niciun fel de justificare, avand in vedere ca nu exista studii in baza carora sa fie implementata.

Discutii cu reprezentantii unitatilor private, dupa vizita FMI

In ceea ce priveste reechilibrarea din punct de vedere financiar a componentelor din cadrul sistemului sanitar, ministrul Sanatatii a tinut sa sublinieze ca deciziile finale vor fi luate doar in cadrul Guvernului, atunci cand va fi prezentat proiectul contractului-cadru pentru derularea asistentei medicale in perioada 2013-2014.

"Este normal ca mai intai sa avem definitivata Legea Bugetului, dupa care realizam proiectul de contract-cadru si dupa aceea vom putea lua deciziile finale. Va pot spune, insa, ca avem in vedere ca spitalele private sa fie finantate pentru ambulatoriile de specialitate si spitalizare de zi. De asemenea, vor putea fi finantate spitalele unice in judete, acolo unde unitatile publice nu exista si unde cetatenii au nevoie si au dreptul sa primeasca asistenta medicala", a eplicat ministrul Nicolaescu.

In urmatoarea saptamana, dupa discutiile cu FMI, vor fi demarate discutii cu reprezentantii unitatilor medicale private.

Reamintim ca incepand cu 1 martie 2013 va fi sistata finantarea spitalelor private din fondurile CNAS. Prevederea se va regasi in noul Contract Cadru pe 2013.

Ministrul Sanatatii considera ca o afacere privata nu trebuie sa se faca pe banul public. "Deci in acest moment decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat. Cred ca lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natura. In consecinta, cine va vorbi nu va sti ce vorbeste", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Discutiile-cu-reprezentantii-spitalelor-private-vor-demara-dupa-intalnirea-cu-FMI_18249/

lauff lautf laurf