Imprimare

Cod rosu. Numarul medicilor din Romania a coborat sub pragul de 40.000

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) apreciaza cresterea cu 1 miliard de euro a bugetului destinat Sanatatii, insa considera ca fondurile suplimentare nu au fost corect directionate. Totodata, organismul profesional isi manifesta regretul ca dezbaterea publica privind sistemul de sanatate nu se axeaza pe adevaratele subiecte relevante.

"Este de neinteles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti. Deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cota alarmanta. In anul 2012, s-a coborat sub nivelul critic de 40.000 medici cu libera practica in Romania. Avem la acest inceput de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici in 2012 si 55.000 de medici in 1990", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), citat intr-un comunicat de presa.

De asemenea, impunerea unor criterii de finantare dupa forma de proprietate a serviciilor medicale, precum si obligarea medicilor de a lucra, fie in sistem public, fie in sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei Romaniei, sustine CMR, adaugand ca adevaratele probleme ale sistemului sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si o legislatie confuza care se preteaza la interpretari si care vulnerabilizeaza atat corpul medical, cat si pacientii.

Este nevoie de o legislatie moderna, in spirit european

Tocmai din acest motiv, spun medicii, simplele amendamente la actuala lege a sanatatii nu elimina riscurile exercitarii profesiei medicale in Romania.

"Este nevoie de o legislatie moderna si adecvata spiritului European. CMR solicita noului Guvern Ponta de a rezolva, asa cum a promis, revendicarile cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR din martie 2012 si isi arata in continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru cresterea eficientei sistemului de sanatate si a calitatii actului medical", a conchis prof. Astarastoae.

Printre masurile prezente in declaratia semnata in luna mai 2012 de Adunarea Generala a CMR se numarau deblocarea posturilor din sistemul sanitar, renuntarea la orice bariera profesionala in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, excluderea medicilor din categoria bugetarilor, precizarea in mod expres ca medicul nu este functionar public, majorarea veniturilor medicilor, astfel incat venitul unui medic rezident sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, conditii de munca decente, neconditionarea calitatii de CMR de incheierea asigurarii de malpraxis, renuntarea la blamarea medicilor si respect din partea decidentilor, precum si reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic - pacient.

Forta de munca imbatranita in sistemul romanesc

Cu ocazia intalnirii, CMR a facut un portret robot al medicului roman care isi desfasoara activitatea in spital. Conform statisticilor, in 2012 existau 20.648 de medici in 396 de spitale, dintre care 2335 aveau peste 60 de ani, 4358 aveau intre 50-60 de ani si 5359 intre 40 si 50 de ani. Totodata, 6100 dintre medici aveau intre 30 si 40 de ani in 2012.

"Avem o forta de munca imbatranita", a concluzionat prof. Astarastoae.

Pe data de 18 octombrie 2012 a avut loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), manifestare in cadrul careia reprezentantii corpului medical din Romania stabili strategia Colegiului pentru perioada urmatoare, dar si ce obiective cuprinse in declaratia din mai au fost implementate.

"Este nevoie sa facem o analiza realista a ceea ce s-a obtinut pana acum si, in functie de aceasta, sa stabilim caile de urmat pentru viitor. Propunerea noastra pentru guvernanti este un calendar clar de rezolvare a celor mai importante pobleme ale medicilor. Daca acestea nu vor fi acceptate, vom stabili ce avem de facut. Prima problema din calendarul nostru de revendicari este cresterea veniturilor medicilor rezidenti", spunea atunci prof. dr. Vasile Astarastoae.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cod-rosu.-Numarul-medicilor-din-Romania-a-coborat-sub-pragul-de-40.000_18253/

lauff lautf laurf