Imprimare

Ministrul Sanatatii, in dialog cu sindicatele si cu asociatiile de pacienti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii s-a reintalnit cu reprezentantii sindicatului Sanitas pentru a dezbate strategiile de reorganizare a sistemului de sanatate romanesc, Eugen Nicolaescu prezentandu-le celor din biroul operativ al Sanitas principalele directii pe care le va urma in mandatul 2013-2016.

Potrivit unui comunicat de presa, directiile au ca scop umanizarea sistemului de sanatate si aducerea lui la o stare de normalitate. In plus, Nicolaescu si-a exprimat disponibilitatea pentru reluarea discutiilor pe toate temele de interes comun, de indata ce se finalizeaza negocierile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI).

In plus, ministrul a avut o intalnire si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti: Asociatia SANO-HEP Romania, Alianta pentru Sanatate din Romania (APSR), Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Asociatia pentru Protectia Pacientilor (APP), Asociatia Transplantatilor din Romania “Astranrom”, Asociatia Transplantatilor de ficat din Romania “LiverTrans” si Asociatia Antiparkinson Romania.

Scopul intalnirii a fost punerea bazelor unei colaborari viitoare pentru imbunatatirea sistemului de sanatate, reprezentantii pacientilor abordand problemele cu care se confrunta bolnavii din Romania.

Nicolaescu vrea programe de preventie realiste 

Ministerul a reiterat ideea unor programe de sanatate de preventie realiste, care sa produca efectele asteptate in timp.

"Eu cred ca rostul Ministerului Sanatatii este acela de a pune pacientul in centrul atentiei si de a elabora politici de sanatate pentru acesta. Urmarim aceleasi teluri, chiar daca autoritatile nu au intotdeauna capacitatea financiara, in mare parte, de a duce la indeplinire toate obiectivele. Protocolul pe care l-am semnat astazi demonstreaza modul in care vom lucra, transparent si in dialog continuu", a explicat Eugen Nicolaescu, in momentul incheierii unui protocol de colaborare cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Reamintim ca in MS va fi infiintanta o Agentie Nationala de Programe, coordonata de medicul Adrian Pana, cel care a colaborat cu Nicolaescu in mandatul precedent.

Practic, Agentia de Programe este responsabila de bunul mers al programelor de sanatate de la noi din tara si, spune Nicolaescu, prin contactul permanent intre asociatii si minister, nu vor mai fi disfunctionalitati in aprovizionarea cu tratamentele necesare.

"Agentia va gestiona toate programele nationale de sanatate. Noi stim ca au fost sincope mari in aprovizionarea cu medciamente pentru patologii importante, chiar si in cancer. Prin aceasta agentie nationala de programe, vom face un manager, spre exemplu, pentru programul national de oncologie, care va tine legatura zilnic cu asociatia si vom depista din timp eventualele goluri de aprovizionare cu medicamente. Vom utiliza compania Unifarm pe care vrem sa o capitalizam in acest an ca sa se poata misca repede, sa facem eforturi imediate astfel incat sa nu fie sincope in aprovizionarea cu medicamente", a conchis Eugen Nicolaescu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministrul-Sanatatii_-in-dialog-cu-sindicatele-si-cu-asociatiile-de-pacienti_18255/

lauff lautf laurf