Imprimare

Anul 2013 va fi unul dificil pentru Sanatatea romaneasca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 3 milioane de pacienti au fost internati in 2012 in spitalele de stat, in timp ce aproximativ 60.000 au fost internati in spitalele private din Romania, suma decontata pentru acestia din urma fiind de 216 milioane de lei, informeaza Agerpres.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat ca nu a avut acces la date pentru a vedea modalitatea in care au fost cheltuiti banii. De altfel, acesta a explicat ca sunt doua tipuri de date: o parte sunt la CNAS, iar pentru detalii datele se obtin de la o institutie subordonata Ministerului Sanatatii - scoala Nationala de Sanatate Publica -, ce are rolul sa spuna cum este decontata fiecare patologie in parte.

Potrivit sursei citate, la Constanta se deconta in regim privat 3.321 lei pe caz in 2012, in timp ce la spitalul public suma decontata a fost de 1.619 lei, adica mai putin cu 1.702 lei. Ministrul a anuntat ca dupa ce discutiile pe marginea bugetului de stat se vor finaliza, va demara discutiile cu mediul privat, in baza datelor pe care le are Ministerul Sanatatii.

Demnitarul a subliniat insa ca 2013 va fi un an foarte greu, in care trebuie platite datorii din anul anterior.

Ministrul a afirmat ca in viitorul Contract-Cadru spitalul care are cea mai mare clasificare va primi cel mai mare tarif si cel care are cea mai mica clasificare suma cea mai mica. Acest lucru se face pentru a regla sistemul de decontare dintre spitalele publice din Romania.

Nicolaescu a precizat ca in acest an vor fi platite 75% din datoriile acumulate si 25% anul viitor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Anul-2013-va-fi-unul-dificil-pentru-Sanatatea-romaneasca_18258/

lauff lautf laurf