Imprimare

Unu din patru romani sufera de hipertensiune

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ultimul studiu SEPHAR arata ca unu din patru romani sufera de hipertensiune arteriala, afectiunea fiind o adevarata problema de sanatate publica in Romania, transmite Agerpres. Potrivit specialistilor, 40% dintre persoanele pana in 40 de ani sufera de hipertensiune, procentul creste la cei cu varste de 50 - 60 de ani la 50 - 60%, iar la oamenii peste 70 de ani din 10 persoane 8 au hipertensiune. Prof. dr. Eduard Apetrei sustine ca alimentatia, lipsa de miscare, lipsa constrolului sanatatii sunt factorii care contribuie la aparitia hipertensiunii.

In ceea ce priveste repartizarea pe sexe, barbatii au mai frecvent hipertensiune decat femeile, in timp ce riscul de a dezvolta aceasta afectiune este mai mare la cei care au avut hipertensivi in familie. Studiul SEPHAR mai arata ca aproximativ 20% dintre bolnavi sunt tratati, de multe ori tratamentul fiind unul incorect avand in vedere faptul ca pacientii nu-si iau medicatia la timp.

Medicamentele pentru hipertensiune duc la glicemie crescuta, altele care sunt utilizate de diabetici afecteaza rinichii si de aceea trebuie foarte bine analizat intreg tratamentul. Privitor la valorile normale ale tensiunii, prof. Apetrei a spus ca valorile normale sunt intre 140 si 90, la peste 70 de ani - 150, iar la diabetici trebuie sa fie de 135.

In opinia prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, specialistii in domeniu trebuie sa se implice activ, in numar cat mai mare, pentru gasirea unor solutii de management eficient al acestei afectiuni, care trebuie sa presupuna preventie, diagnostic precoce si tratament eficient.

De altfel, prof. Dorobantu sustine ca in momentul de fata se face un mai bun control al hipertensiunii, comparativ cu anul 2005. "Ceea ce ingrijoreaza este faptul ca au crescut o serie de alte valori, precum glicemia, lipidele, acidul uric, ori toate acestea tin de modul de viata al fiecarui om", a subliniat presedinta Societatii Romane de Hipertensiune.

Prof. dr. Maria Dorobantu a mentionat ca tratamentul nu e gratuit, dar sunt multe generice accesibile. "Noi ne-am dori sa fie tratamentul rambursat in proportie mai mare, in
ideea de preventie", a afirmat prof. dr. Maria Dorobantu. Medicul recomanda celor cu hipertensiune sa isi urmeze tratamentul, sa mearga la control, pentru ca daca nu inteleg importanta tratamentului pot ajunge la accident vascular cerebral, a carui frecventa este de patru ori mai mare la cei care sufera de hipertensiune.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Unu-din-patru-romani-sufera-de-hipertensiune_18257/

lauff lautf laurf