Imprimare

Legea medicilor cu competente limitate - un praf in ochi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dupa sase ani de facultate de medicina, unii absolventi nu au sansa de partea lor si nu reusesc sa ia examenul de rezidentiat din prima. Pentru fiecare dintre acestia, dezamagirea este mare. Unii devin reprezentanti medicali, altii opteaza pentru somaj, altii se pregatesc intens pentru urmatorul concurs de rezidentiat. Mai sunt si acei medici care vor, totusi, sa profeseze, chiar daca a profesa inseamna sa fii sub stricta supraveghere a unui medic specialist sau a unui medic primar. Asa a aparut conceptul de medic cu competente limitate. Ce face, de fapt, un astfel de medic?

Ei bine, conform legislatiei in vigoare, activitatile medicului cu competente limitate ar trebui sa fie oarecum similare atributiilor pe care le are un medic rezident. Un medic aflat sub supraveghere examineaza pacientii, intocmeste si completeaza foaia de observatie clinica generala la internare, completeaza documentele de externare, insoteste pacientul la investigatiile prescrise si ii ofera acestuia explicatii despre procedurile respective si necesitatea efectuarii acestora. Atributiile mentionate sunt, de fapt, insirate intr-un act normativ care, desi este in vigoare de mai bine de doi ani de zile, nu functioneaza asa cum ar trebui.

"Din momentul in care s-a dat legea, noi am pus ca nu este altceva decat praf in ochi. Financiar, nu se poate face nimic pentru acesti tineri", spune prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi. "Imi pare rau pentru acesti tineri, dar nu putem pune pe piata muncii persoane care nu au o calitate a cunostintelor de un anumit nivel", continua presedintele CMR.

Livia este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. A avut nesansa, spune, sa ia o nota prea mica la rezidentiatul din noiembrie, dar a inceput deja sa se pregateasca pentru concursul national de rezidentiat din 17 noiembrie 2013. Nu doreste sa ia somaj pentru perioada in care sta acasa, ci vrea sa munceasca. A aflat de Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 19/2011, act normativ care ii permite sa isi faca meseria de medic.

Ar fi dispusa sa isi desfasoare activitatea si in mediul rural? "Depinde unde. As prefera sa fie un loc destul de accesibil, dar nu as fi dispusa sa stau acolo, avand in vedere salariul. Nu mi-as putea permite sa platesc o chirie", a explicat Livia.

Spitalele nu pot plati salariile medicilor cu competente limitate

Leafa unui medic cu competente limitate este prevazuta in legea salarizarii unice, ea fiind asimilata salariului castigat de un medic stagiar. Fondurile necesare salarizarii medicilor cu competente limitate se asigura de catre unitatea sanitara. Din pacate, spitalele mari nu au bani pentru a sustine salariile medicilor care nu au luat rezidentiatul, dar care vor sa lucreze.

"Nici nu se pune problema sa ii platim din bugetul spitalului, mai ales ca avem deja suficienti medici rezidenti si doctoranzi. Ar putea fi de ajutor medicilor specialisti din ambulator, avem nevoie de personal medical in acest sens. Din pacate, fondurile spitalului nu ne permit sa asiguram salariile pentru medici care sa lucreze sub supraveghere. Spre exemplu, asta ne-ar micsora sumele din care facem achizitii", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Anca Lupu, managerul Spitalului Coltea din Capitala.

Legea prevede ca posturile destinate medicilor cu competente limitate se infiinteaza si sunt prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare. Ocuparea posturilor vacante de medici cu competente limitate se face prin concurs, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind incadrarea medicilor. Totusi, se arata in lege, umarul de posturi de medici cu competente limitate la nivelul unei unitati sanitare nu poate depasi 20% din numarul total de posturi de medici specialisti sau primari din statul de functii aprobat.

"Trebuie tinut cont de faptul ca nu au drept de libera practica pana nu intra intr-un proces de instruire", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

MS nu va organiza sesiune speciala de rezidentiat in primavara 

Oficialul din MS a tinut sa precizeze ca desi la nivel national au ramas disponibile aproximativ 330 de locuri si posturi (90 de locuri; peste 200 de posturi, n.red.) dupa concursul national de rezidentiat din noiembrie 2012, cel mai probabil ele nu vor fi redistribuite, asa cum s-a intamplat in primavara lui 2012, cand a avut loc o sesiune suplimentara a concursului de rezidentiat.

"Pana in momentul de fata, nu exista vreun proiect de act normativ prin care sa se organizeze o sesiune suplimentara a concursului national de rezidentiat. Numarul de locuri si posturi este redus, ele fiind disponibile in principal in localitatile mici, motiv pentru care nu au prezentat vreun fel de atractie pentru candidatii care au promovat", a explicat conf. Rafila.

Nu doar unitatile sanitare ar putea angaja, conform actului normativ in vigoare, medici cu competente limitate. Absolventii de medicina ar putea fi incadrati in cabinetele de medicina scolara sau cele de medicina de familie. Sansele de a fi angajati in cadrul unor CMI-uri sunt relativ mici. Motivul il constituie venitul cabinetului de medicina de familie, care a scazut cu 40% acum patru ani.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Legea-medicilor-cu-competente-limitate---_un-praf-in-ochi__18261/

lauff lautf laurf