Imprimare

Dr. Tanasescu: Vom folosi cardul de sanatate ca oricare alt furnizor!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) sustine ca medicii de familie nu vor distribui cardul national de sanatate. Reprezentantii medicilor de familie au solicitat inca de anul trecut o intalnire cu ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu pe marginea legislatiei privind documentul.

Chiar daca, potrivit actelor normative in vigoare, medicii de familie sunt nevoiti sa distribuie in prima parte a acestui an cardurile de sanatate, medicii refuza sa ia asupra lor aceasta responsabilitate, motivand ca timpul alocat pacientilor este deja redus din pricina sistemelor informatice cu care sunt nevoiti sa lucreze.

"Vom folosi cardul de sanatate la fel ca oricare alt furnizor de servicii medicale. Nu vom inlocui timpul alocat consultatiei pacientilor pentru a ne ocupa de chestiuni birocratice", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Rodica Tanasescu (foto), presedinta SNMF.

Chiar daca documentul va putea intra in functiune abia incepand cu anul 2014, proiectul pilot a fost demarat deja in Arad, unde primul beneficiar al cardului de sanatate a fost un veteran de razboi. Romania ar deveni singura tara din lume care va implementa sistemul informatic unic integrat la sara nationala.

Calitatea de donator de organe, mentionata pe cardul de sanatate

Potrivit discutiilor de la nivelul CNAS, cardul de sanatate ar putea cuprinde si calitatea de donator de organe a persoanelor asigurate, mentiunea fiind lasata la latitudinea donatorului.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a finalizat in luna decembrie implementarea si testarea Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS), instrument ce permite identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate, dar si decontarea serviciilor medicale reale efectuate de catre acesta.

"Implementarea Cardului este inca un pas important in reformarea sistemului romanesc de asigurari sociale de sanatate, prin imbunatatirea serviciilor medicale si farmaceutice, precum si prin cresterea transparentei si diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat si completeaza Reteta Electronica, sistem deja utilizat si care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013", a declarat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS la finele anului 2012.

Peste doua milioane de retete electronice prescrise in 2013

In ceea ce priveste reteta electronica, pana in prezent au fost prescrise electronic si eliberate peste doua milioane de retete in primele 18 zile ale acestui ani.

Media lunara de prescriptii in 2012 a fost de 3,4 milioane retete, dupa cum se arata intr-o informare a medicului sef al CNAS, dr. Marius Filip. Aproximativ 87% dintre furnizorii de servicii medicale au prescris cel putin o reteta in format electronic, pana la sfarsitul anului 2012, si cel putin 90% dintre farmacii au eliberat o reteta electronica. Confom medicului sef al CNAS, medicii care nu s-au inregistrat in noul sistem nu vor avea posibilitatea de a prescrie medicatie.

La sfarsitului anului 2012 numarul medicilor inregistrati in sistemul informatic al CNAS - SIUI a fost de 11.245 iar al farmaciilor 4.489. Reamintim ca de la 1 ianuarie 2013 reteta electronica este obligatorie. Incepand cu 1 iulie 2012 si pana la sfarsitul anului, prescrierea medicamentelor s-a facut in paralel, respectiv electronic si clasic.

Campanie de informare a pacientilor, demarata de AMFB si ANPP

O problema identificata de medicii de familie a fost aceea ca spitalele din Romania nu sunt inca pregatite sa elibereze retete in format electronic. Prin urmare, acestia sunt asaltati de pacientii externati din spital, care le-au solicitat transcrierea pe retete compensate sau gratuite a tratamentului primit pe retete simple.

Pentru a evita astfel de situatii, medicii de familie au demarat o campanie de informare a pacientilor, in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) si cu sprijinul CASMB si al CAS Ilfov.

"Suntem asaltati de pacienti care sunt trimisi de medicii din spitale sau de cei din ambulator catre noi. Se stia prea bine ca reteta electronica devine obligatorie incepand cu 1 ianuarie. Spre exemplu, un spital putea sa-si achizitioneze tot ce era necesar fara o cheltuiala prea mare. Pentru noi, o sanctiune de 10% conteaza", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Sandra Alexiu, secretarul general al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov (AMFB), unul dintre initiatorii campaniei de informare.

In cadrul campaniei, AMFB si Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti - Ilfov (PMFB) vor trimite spitalelor din Bucuresti si Ilfov cate o scrisoare in care mintesc managerilor obligatiile pe care le au ca furnizori de servicii medicale in contract cu casele de asigurari.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Tanasescu_-_Vom-folosi-cardul-de-sanatate-ca-oricare-alt-furnizor__18264/

lauff lautf laurf