Campania de vaccinare anti HPV va demara in luna martie
Campania nationala de vaccinare anti HPV va demara, cel mai probabil, in luna martie a acestui an. Anuntul a fost facut de dr. Adrian Pana din cadrul Ministerului Sanatatii, cu ocazia conferintei de presa prilejuita de Saptamana Europeana de Prevenire a cancerului de col uterin.
Medicul a explicat ca in prezent exista un program national de screening pentru cancerul de col uterin, si ca este functional inca din ultimul trimestru din 2012.
"Avem in vedere ca in acest an programul sa functioneze in continuare preluand modelele de buna practica din zonele in care programul a functionat pana in prezent bine si extinzandu-l la nivel national. Femeile trebuie sa inteleaga ca este un lucru necesar si util pentru ele. Trebuie sa facilitam accesul acestora la unitatea medicala cea mai apropiata, fie medic de familie, fie cabinet ginecologic, fie un ambulatoriu de specialitate unde pot efectua screening de cancer de col", a declarat dr. Adrian Pana.
Grupul tinta: 10 - 14 ani
Vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu finalul trimestrului intai, pentru un grup tinta de 10-14 ani. Finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitatea parintilor.
"Vom lasa la latitudinea parintilor ca vaccinarea sa poata fi efectuata daca acestia si-o doresc. Ministerul va finanta vaccinarea si va incerca sa construiasca un parteneriat nu doar cu Ministerul Educatiei, dar si cu asociatiile de parinti, cu societatea civila, in asa fel incat mesajul care este transmis sa fie unul coerent", a completat medicul.
Acesta a mentionat ca diferenta intre ceea ce s-a intamplat pana acum vis a vis de screeningul de cancer de col si ceea ce se va intampla de acum inainte este screeningul organizat.
"Mai precis, avem in vedere populatia eligibila din Romania, populatia eligibila de femei intre 25 si 64 de ani, sa fie informata si sa aiba acces concret la acest tip de test", a declarat dr. Pana.
150 de milioane de doze administrate in intreaga lume
Pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in intreaga lume si numarul este intr-o continua crestere. Organismele europene si internationale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.
"In tari unde exista programe de preventie si screening s-a demonstrat statistic ca rata mortalitatii cauzata de aceasta afectiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babes Papanicolau. Fundatia Renasterea promoveaza preventia si depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din Romania are dreptul de a se informa si de a se proteja pentru a-si pastra sanatatea", a declarat Mihaela Geoana, presedinte Fundatia Renasterea.
Profilul de siguranta, evaluat in peste 6 studii clinice
"Profilul de siguranta al vaccinului anti-HPV a fost evaluat in peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportand reactii adverse la locul injectarii, reactii comune oricarui tip de vacinare. Aceasta demonstreaza o tolerabilitate buna a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit si de recomandarea diferitelor societati profesionale recunoscute mondial", a completat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
La conferinta de presa au fost prezente si Dana Razboiu - ambasador al Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania, dar si Andreea Esca, ambasador al Fundatiei Renasterea.
Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creata special pentru a rezolva aceste probleme si pentru a creste gradul de constientizare asupra cancerului de col uterin si a modalitatilor prin care poate fi prevenit.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro