Ponta va crea un pachet de sprijin pentru rezidenti, dar nu mareste salariile
Premierul Victor Ponta a declarat ca medicii rezidenti nu pot spera la cresteri salariale in anul 2013. Totusi, sustine acesta, se intentioneaza crearea unui pachet de sprijin pentru aceasta categorie de medici. Printre altele, vor fi oferite locuinte medicilor rezidenti. "In 2013, noi majorari de salarii foarte greu vor fi", a tinut sa precizeze primul-ministru.
"Daca vorbim de medicii rezidenti, sunt o categorie speciala, cu necesitati speciale. Putem face un alt tip de pachet de sprijin care se refera la locuinta sau la alte avantaje. Referitor strict la salarii, in 2013, nu cred ca putem sa umblam. Pentru nimeni, nu doar pentru medicii rezidenti", a completat Victor Ponta.
Potrivit premierului, Romania nu va ajunge niciodata la pachete salariale precum cele oferite medicilor rezidenti de Irlanda sau Franta. "Un pachet stimulativ putem cauta, dar numai pe lucruri concrete", a conchis Ponta.
Plata medicilor in functie de performanta ar putea fi implementata
De altfel, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc in urma cu o saptamana ca salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite in 2013. In ceea ce priveste salariile personalului medical, ministrul va gandi un sistem de plata in functie de performanta. Ele vor fi aduse la cunostinta medicilor atunci cand va fi cazul.
"Deocamdata lucram gandim o schimbare legislativa. Astazi legea ne interzice, trebuie sa schimbam legea ca sa facem un asemenea sistem (...) Toata salarizarea de care discutam se duce pe buget global, deci in aceeasi suma de finantat. Dar este o discutie pe care trebuie s-o avem in perioada urmatoare. Eu sper ca in acest an sa reusim ca toata baza legislativa necesara pentru a ne atinge obiectivele sa fie realizata. Dupa, sigur ca vom putea trece si la aplicare", a declarat ministrul Sanatatii.
Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, deficitul de personal calificat a ajuns la o cota alarmanta. In sistemul de sanatate romanesc lucreaza sub 40.000 de medici care au drept de libera practica, avand in vedere ca exodul din ultimii ani s-a acutizat, cei care pleaca fiind in majoritate medici tineri.
Deficit acut de medici in sistemul sanitar romanesc
"Avem la acest inceput de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici in 2012 si 55.000 de medici in 1990", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.
Premierul Victor Ponta a explicat ca sunt zone in care exista prea putini angajati, adaugand ca Sanatatea este pagubita de personal calificat in acest sens. "Avem functionari sau angajati prin birouri, care castiga salariul de la stat de trei ori, de patru ori, de cinci ori cat un medic sau cat un profesor sau cat un pompier sau cat un politist care aduce servicii importante societatii, ori actualul guvern isi propune si are aceasta oportunitate extraordinara, de a face o reforma reala", a adaugat premierul", a precizat Ponta.
Seful medicilor apreciaza cresterea cu 1 miliard de euro a bugetului destinat Sanatatii, insa considera ca fondurile suplimentare nu au fost corect directionate.
"Este de neinteles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti", a completat prof. Astarastoae.
In mai 2012, CMR a semnat o declaratie prin care solicitau deblocarea posturilor din sistemul sanitar, renuntarea la orice bariera profesionala in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, excluderea medicilor din categoria bugetarilor, precizarea in mod expres ca medicul nu este functionar public, majorarea veniturilor medicilor, astfel incat venitul unui medic rezident sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, conditii de munca decente, neconditionarea calitatii de CMR de incheierea asigurarii de malpraxis, renuntarea la blamarea medicilor si respect din partea decidentilor, precum si reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic - pacient.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro