Imprimare

Badescu si Nicolaescu dau explicatii la Guvern pe criza citostaticelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Victor Ponta are o intalnire la Guvern cu Doru Badescu, presedintele CNAS si Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Subiectul intalnirii il constituie criza citostaticelor.

"Mai nou, pacientii nostri disperati cumpara medicamente de pe internet. Noi speram ca aceste lucruri sa fie rezolvate cat mai repede pentru ca aceasta criza sa fie rezolvata. Este inuman sa fim dati uitatii. Repet, au inceput lucrurile sa se miste", a declarat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Ministerul Sanatatii a prevazut in bugetul pe 2013 fonduri pentru medicamentele oncologice specifice. Sumele alocate depasesc 1.000.000 de lei. Prin urmare, sustin reprezentantii din MS, nu ar mai trebui sa existe probleme legate de achizitia produselor medicamentoase pentru pacientii care sunt inclusi in program.

14 medicamente deficitare se gasesc pe stocul Unifarm

Pe de alta parte, in momentul de fata din cele 24 de medicamente deficitare, 14 se gasesc pe stoc, ele fiind achizitionate prin procedura de nevoi speciale. Printre ele se numara Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum. Alte trei produse vor intra in depozitele Unifarm pana la finele acestei luni, in timp ce negocierele privind achizitionarea celorlalte medicamente sunt in faza avansata, se arata intr-un comunicat de presa.

Medicamentele se afla la dispozitia unitatilor sanitare prin intermediul companiei Unifarm SA. Conform sursei citate, produsele medicamentoase sunt afisate in sistemul electronic de achizitie SEAP. De altfel, spitalele au fost periodic informate cu privire la stocurile de oncologice existente la Unifarm.

"Dupa aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sanatatii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o suma cuprinsa intre 500 000 si 1000000 euro, pe care Unifarm sa o utilizeze in achizitionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului finanaciar intre plata facuta la furnizor, in avans, la cumparare sau la 30 de zile, si decontarea serviciilor medicale de catre casele de asigurari la 210 zile", se arata in comunicatul de presa.

Programele nationale de sanatate se vor reorganiza

Incepand cu luna martie, programele nationale de sanatate se vor reorganiza. Prin urmare, cele de preventie vor ramane la Ministerul Sanatatii, in timp ce programele curative trec in ograda Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Reamintim ca in MS va fi infiintanta o Agentie Nationala de Programe, coordonata de medicul Adrian Pana.

"Agentia va gestiona toate programele nationale de sanatate. Noi stim ca au fost sincope mari in aprovizionarea cu medciamente pentru patologii importante, chiar si in cancer. Prin aceasta agentie nationala de programe, vom face un manager, spre exemplu, pentru programul national de oncologie, care va tine legatura zilnic cu asociatia si vom depista din timp eventualele goluri de aprovizionare cu medicamente. Vom utiliza compania Unifarm pe care vrem sa o capitalizam in acest an ca sa se poata misca repede, sa facem eforturi imediate astfel incat sa nu fie sincope in aprovizionarea cu medicamente", a declarat Eugen Nicolaescu dupa ce a semnat un pact de colaborare cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (APCR). 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Badescu-si-Nicolaescu-dau-explicatii-la-Guvern-pe-criza-citostaticelor_18281/

lauff lautf laurf