Imprimare

Criza citostaticelor. Capitalul Unifarm va fi majorat prin modificarea Legii 95/2006

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE: Legea Sanatatii 95/2006 va fi modificata astfel incat Ministerul Sanatatii sa majoreze capitalul social la Unifarm. Anuntul a fost facut de premierul Victor Ponta, care s-a intalnit astazi cu seful CNAS, dar si cu ministrul Sanatatii pentru a discuta despre criza citostaticelor, anunta realitatea.net.

"Din pacate, situatia medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2.500 de bolnavi pe listele de asteptare la 1.200 si reducerea perioadei de la sase la doua luni). Azi, cu Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii am identificat solutiile reale pentru ca problema sa fie rezolvata definitiv; in sedinta de miercuri, prin doua ordonante de urgenta, vom modifica Legea Sanatatii 95/2006 pentru a da voie Ministerului Sanatatii sa majoreze capitalul social la Unifarm si vom imprumuta imediat din Trezorerie catre Unifarm cei 800.000 de euro necesari pentru achizitionarea in avans a tuturor medicamentelor necesare", a spus Ponta.

In urma cu o luna, fostul ministru al Sanatatii, dr. Raed Arafat a propus majorarea capitalului social al Companiei Nationale Unifarm cu o suma pana la un milion de euro, bani ce urmau sa fie alocati pentru achizitionarea medicamentelor deficitare. "Pentru a stabili o continuitate si un stoc al acestor medicamente, a fost facuta o nota de informare catre Guvern, prin care am propus majorarea capitalului social al Unifarm cu 800.000 - 1.000.000 de euro, crearea unui fond de rulment, prin care sa poata sa achizitioneze aceste medicamente, sa creeze un stoc din care spitalele pot sa faca comanda. Ideea fondului de rulment a fost unica problema ramasa in cazul Unifarm, care nu putea sa achizitioneze pe piata din afara Romaniei", a declarat in decembrie actualul secretar de stat. 

Criza citostaticelor, departe de a fi rezolvata

Criza citostaticelor este departe de a fi rezolvata, cu toate ca un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii arata ca din cele 24 de medicamente deficitare, doar 14 se gasesc pe stoc. Totodata, reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca alte produse citostatice ieftine sunt in curs de achizitie.

MS a prezentat astazi Guvernului o nota privind medicamentele oncologice. Mai precis, documentul contine informatii referitoare la mecanismul de finantare a tratamentului oncologic in reteaua spitalelor publice din Romania, cauzele aparitiei unor disfunctii si propuneri de solutionare a acestora.

Ministerul Sanatatii a prezentat si cauzele pentru care pacientii bolnavi de cancer nu au parte de tratament corespunzator in momentul de fata. Un prim motiv, arata nota MS, il constituie lipsa de interes a producatorilor si distribuitorilor de medicamente oncologice de a comercializa produsele dat fiind pretul foarte mic. Un al doilea motiv il reprezinta pretul foarte mare al unor medicamente (peste 1500 euro doza, n.red.), decontat integral de CNAS. Scoaterea din productie a unor medicamente, resursele limitate ale companiei nationale Unifarm SA care sunt destinate achizitiei de oncologice, precum si dezorganizarea activitatii in domeniul programelor nationale de sanatate sunt alte motive care au dus, in opinia reprezentantilor MS, la disfunctionalitati in aprovizionarea unitatilor sanitare cu medicamente specifice bolnavilor de cancer.

Ce propuneri are Ministerul Sanatatii pentru rezolvarea crizei citostaticelor

La Guvern au fost prezentate si propuneri de rezolvare a crizei medicamentelor oncologice. Mai precis, reprezentantii din sistem au adus in discutie reevaluarea si aplicarea protocoalelor terapeutice, majorarea fondurilor de care dispune Unifarm pentru achizitionarea oncologicelor, majorarea capitalului social al Unifarm prin aport in numerar, etc.

O alta solutie identificata de MS este publicarea pe site-ul institutiei a stocurilor de medicamente oncologice si actualizarea saptamanala a acestora. In plus, managerii de spital care nu achizitioneaza oncologice sau care intarzie plata facturilor restante ar putea fi controlati sau chiar sanctionati. O alta solutie de rezolvare a discontinuitatilor in tratament o reprezinta si infiintarea Agentiei Nationale de Programe despre care ministrul Nicolaescu a vorbit cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Badescu si Nicolaescu, in audienta la Guvern 

Premierul Victor Ponta are o intalnire la Guvern cu Doru Badescu, presedintele CNAS si George Diga, secretarul general din Ministerul Sanatatii. Subiectul intalnirii il constituie criza citostaticelor.

"Mai nou, pacientii nostri disperati cumpara medicamente de pe internet. Noi speram ca aceste lucruri sa fie rezolvate cat mai repede pentru ca aceasta criza sa fie rezolvata. Este inuman sa fim dati uitatii. Repet, au inceput lucrurile sa se miste", a declarat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Ministerul Sanatatii a prevazut in bugetul pe 2013 fonduri pentru medicamentele oncologice specifice. Sumele alocate depasesc 1.000.000 de lei. Prin urmare, sustin reprezentantii din MS, nu ar mai trebui sa existe probleme legate de achizitia produselor medicamentoase pentru pacientii care sunt inclusi in program.

14 medicamente deficitare se gasesc pe stocul Unifarm

Pe de alta parte, in momentul de fata din cele 24 de medicamente deficitare, 14 se gasesc pe stoc, ele fiind achizitionate prin procedura de nevoi speciale. Printre ele se numara Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum. Alte trei produse vor intra in depozitele Unifarm pana la finele acestei luni, in timp ce negocierele privind achizitionarea celorlalte medicamente sunt in faza avansata, se arata intr-un comunicat de presa.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Criza-citostaticelor.-Capitalul-Unifarm-va-fi-majorat-prin-modificarea-Legii-95_2006_18281/

lauff lautf laurf