Imprimare

Prof. Beuran: Un program pentru Terapie Intensiva este necesar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va avea din 2013 un program national pentru ATI (Anestezie - Terapie Intensiva) si trauma, avand in vedere ca numarul persoanelor care ajung in spital cu politraume este tot mai mare iar la nivel mondial acest lucru este catalogat drept pandemie.

Prof. dr. Mircea Beuran, presedintele Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT), a declarat ca un program pentru Terapie Intensiva este necesar, aceasta fiind urmatoarea veriga dupa Primiri Urgente.

"Majoritatea bolnavilor politraumatizati se interneaza in Serviciul de Terapie Intensiva. Terapia Intensiva este placa turnanta a perioadei de dupa preluarea bolnavului de la Unitatea de Primiri Urgente si reprezinta pivotul diagnostic, terapeutic si de atitudine. Reanimarea este o mare consumatoare de materiale, medicatie, de device- uri, pentru ca se tot schimba sondele, furtunele, filtrele," a argumentat Beuran.

El a precizat ca in cadrul programului, care este deocamdata "in faza de promisiune", reprezentantii specialitatilor chirurgicale au discutat cu cei ai Terapiei Intensive necesarul echipamentelor, materialelor, consumabilelor, device-urilor pe care fiecare specialitate urmeaza sa le foloseasca in interiorul Terapiei Intensive.

"S-a discutat sa existe un punct de vedere si pentru trauma pediatrica, pentru ca si aceasta are nevoie de acelasi suport - specialisti, materiale si Terapia Intensiva", a adaugat presedintele SRCUT.

Prof. dr. Beuran a subliniat ca este foarte important sa existe tot ce este necesar in cazul unei politraume, ceea ce constituie de fapt scopul programului mentionat.

"De exemplu, ai nevoie de tija pentru fixarea piciorului, sa o ai. Acest program acest lucru isi propune. Ai nevoie sa-i recoltezi propriul sange din torace, exista un aparat special - cell server - folosit pentru a recolta sangele pe care pacientul il pierde, din cavitatile naturale, cum ar fi cavitatea abdominala, peritoneala, daca nu este o leziune de intestin. Dar poti sa ai aparatul si sa nu ai device-urile care sunt necesare. Sunt niste kituri speciale de fixare a coloanei. Sunt tot felul de substituenti pentru circulatie, respiratie, pe care daca nu-i ai, nu poti face timpii optimi la venirea bolnavului. Rolul medicului este sa micsoreze timpul degringoladei, care incepe in momentul accidentului", a explicat medicul, adaugand ca pentru astfel de manevre exista ghiduri si standardizari.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Beuran_-Un-program-pentru-Terapie-Intensiva-este-necesar_18290/

lauff lautf laurf