Imprimare

Spitalele din Ungaria au datorii record

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalele din Ungaria au ajuns la un nivel-record al datoriei, estimat la circa 30 miliarde de forinti la inceputul acestui an, a relatat luni cotidianul de afaceri Vilaggazdasag, citat de Agerpres.

Cel putin 50 de spitale au facturi neplatite, iar situatia lor ar putea deveni una critica pana la sfarsitul lunii martie.

Estimarile Asociatiei spitalelor din Ungaria arata ca institutiile de sanatate datorau furnizorilor circa 60 de miliarde de forinti la finele lui 2012, iar Fondul national de asigurari a putut acoperi doar 27 miliarde din aceasta datorie.

Potrivit preşedintelui Asociatiei, Erno Racz, spre sfarşitul primului trimestru 2013 este de aşteptat sa inceapa sa apara probleme de finantare. in acest context, eforturile de a reduce datoria trebuie sa devina o prioritate in politica ungara privind sanatatea, alaturi de rezolvarea problemelor care vor veni cel mai probabil odata cu pensionarea obligatorie, a notat Racz.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei ungare pentru tehnologie medicala, Laszlo Rasky, a mentionat pentru Vilaggazdasag ca spitalele din Ungaria datoreaza unor membri ai acestei organizatii o suma totala de aproximativ 10 miliarde de forinti, iar mare parte din facturile neplatite au expirat de 400-500 de zile.

Preşedintele Asociatiei managerilor din sanatate, Attila Molnar, a precizat ca datoria spitalelor este de regula echivalentul necesitatilor de finantare pentru o luna, la sfarşitul anului, iar aceasta suma va fi necesara pentru reglementarea situatiei spitalelor pe termen lung.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalele-din-Ungaria-au-datorii-record_18292/

lauff lautf laurf