Imprimare

Coplata este binevenita in sistem, sustin managerii de spitale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Managerii de spitale sustin ca introducerea coplatii este binevenita, cu toate ca suma este una modica, informeaza Agerpres. Conform sursei citate, orice ban care intra in sistemul de sanatate este binevenit, spun sefii unitatilor sanitare.

"Important este ca persoanele venite in urgenta sa nu plateasca", a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, citata de Agerpres. De altfel, medicul e de parere ca medicii care nu gestioneaza bine unitatile sanitare nu au nicio vina in conditiile in care finantarea nu este primita la timp.

"Pacientii platesc si acum pentru materiale sanitare, este un altfel de coplata", a declarat conf. dr. Catalin Carstoiu, citat de Agerpres. Managerul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti sustine ca ar trebui sa acceptam introducerea pachetului de baza de servicii medicale si asigurarile private de sanatate pentru a avea mai multi bani.

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat ca FMI, care este o institutie ce nu are nicio competenta pentru sanatate, nu a acceptat renuntarea la coplata. "Este o reusita a Ministerului Sanatatii. in tarile in care a fost aplicata s-a renuntat treptat la ea sau a fost redusa la o suma modica", a spus prof. dr. Astarastoae.

"Pentru sistemul romanesc, aceasta ingreuneaza accesul populatiei vulnerabile la serviciile spitalicesti si va duce la un conflict intre pacienti si spital. Sumele colectate sunt nesemnificative si coplata nu va diminua accesul exagerat la spitale", considera presedintele CMR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coplata-este-binevenita-in-sistem_-sustin-managerii-de-spitale_18293/

lauff lautf laurf