Imprimare

50.000 de teste gratuite pentru depistarea infectiei cu hepatita C

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cea mai vasta campanie de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C a fost lansata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Cronice (APCR), impreuna cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din Capitala.

In cadrul campaniei, desfasurata sub sloganul "Hepatita C nu doare. Doar ucide" vor fi puse la dispozitia celor interesati 50.000 de teste gratuite de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C.

Persoanele care doresc sa se testeze trebuie doar sa se adreseze laboratorului Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitand testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

"Este foarte important sa vorbim despre hepatita C, pentru ca Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi in tara se afla aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei C din intreaga Europa", a declarat Cezar Irimia, presedintele APCR.

Potrivit organizatorilor, campania va fi disponibila atat in Bucuresti precum si in judetele Bacau, Iasi, Piatra Neamt, Suceava, Oradea, Brasov, Cluj, Targu Mures, Sibiu, Deva, Timisoara, Craiova, Slatina, Constanta si Braila.

Este foarte important sa ne gandim la alternativa vindecarii

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel sustine ca este foarte important sa ne gandim la alternativa vindecarii in cazul infectiei cu hepatita C.

"Aceasta campanie are ca scop depistarea precoce a infectiei cu virusul hepatitei C, avand in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra starii de sanatate a populatiei, in special pe termen mediu si lung, si asta din cauza consecintelor pe care le au daca raman netratate: ciroza hepatica si cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinte, este esential sa diagnosticam cat mai devreme si sa tratam corect si la timp hepatita cronica C", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei de hepatita C in Romania va fi atins in jurul anului 2020, din cauza cumularii pacientilor infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Indexul hepatitei - Romania, pe locul 25 din 30 de tari 

Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei arata ca Romania se situeaza pe locul 25 din cele 30 de tari incluse in top, cu un punctaj general de 606 dintr-un maxim posibil de 1000. Punctajul ne pozitioneaza inaintea Cehiei (605), Ungariei (591), Letoniei (583), Estoniei (576) si Lituaniei (555). In coltul opus se afla tari precum Franta, Slovenia si Germania, insa un aspect important e faptul ca nicio tara nu a atins punctajul maxim.

"Pozitia 25 ocupata de Romania in acest Index, realizat cu profesionalism si din surse de incredere, nu este una tocmai buna, dar nici nu putem omite faptul ca in utlimii ani s-au facut pasi importanti pentru a mai scurta din barierele atat spre accesul la terapii, cat si pe preventie. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a imbunatati nivelul de tratare a hepatitei la pacientii care sufera de aceasta afectiune. Este timpul sa consideram hepatita ca pe o problema de sanatate publica, dar nu doar la nivel declarativ, ci prin actiuni concrete, cu rezultate pe termen lung", a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Indexul European de Tratare a Hepatitei a fost elaborat de institutul suedez de cercetare Health Consumer Powerhouse (HCP), in numele si finantat de European Liver Patients Association (ELPA), in care este membra si asociatia APAH-RO.

In Europa, 23 de milioane de cetateni sunt infectati cu virusul hepatitei, iar aproximativ 125.000 de cazuri grave provocate de boli care au legatura cu hepatita sunt raportate in fiecare an, cifra fiind in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu virusul hepatitei B, iar dintre acestia mai mult de 350 de milioane prezinta infectii cronice (pe termen lung) ale ficatului. Aproximativ 150 de milioane de persoane sufera de hepatita cronica C.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/50.000-de-teste-gratuite-pentru-depistarea-infectiei-cu-hepatita-C_18295/

lauff lautf laurf