Imprimare

Coplata a fost batuta in cuie. Nivelul maxim va fi de 10 lei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma discutiilor purtate cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), nivelul maxim al coplatii a fost stabilit la 10 lei, a anuntat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Conform sursei citate, pana in martie va fi stabilita si procedura de colectare a banilor. Totodata, primul ministru a explicat ca vor fi oferite si informatii legate de pachetul de baza, ele urmand a fi furnizate la momentul potrivit de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Eu un singur lucru am vrut sa ma asigur si asta am discutat cu cei de la FMI, ca valoarea coplatii in primul rand nu priveste consultatiile, nu priveste medicii de familie, nu priveste tot ceea ce e in afara internarii si in al doilea rand ca nu va depasi o suma de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare conteaza, dar de principiu nu e o suma imposibil de suportat", a declarat Victor Ponta.

COPAC: Coplata este inoportuna in acest moment

Pe de alta parte, reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) sunt de parere ca angajamentul Guvernului Romaniei contravine anuntului facut de ministrul Nicolaescu, cel care anunta la inceputul acestui an ca "Romania nu este pregatita pentru o trecere la un alt sistem care sa cuprinda coplata".

COPAC sustine ca desi suma este mica, ea inseamna renuntarea la ceva ce este necesar, medicamente sau alimente.

"Consideram ca orice forma de coplata este inoportuna in acest moment pentru pacientii din Romania, care au un grad mare de nemultumire fata de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiti sa contribuie cu medicamente si consumabile pe perioada spitalizarii. Ar fi poate mai potrivit daca Guvernul ar anunta mai intai ca a crescut nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, acestea nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc sa propui coplata in conditiile in care masa oferita pacientilor in spital este insuficienta", a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Ciuhodaru este impotriva sistemului de coplata

Chiar si deputatul Tudor Ciuhodaru se pozitioneaza impotriva introducerii sistemului de coplata. In opinia acestuia, coplata este o noua taxa pe sanatate cu efect nociv asupra pacientilor si asupra sistemului de urgenta.

Conform deputatului, tot cei care platesc asigurari de sanatate vor plati in plus pentru servicii medicale pentru care au platit deja, in timp ce sumele colectate nu justifica periclitarea accesului la sanatate.

"Coplata nu ajuta guvernul prin sumele colectate dar incurca pacientii. Principalul motiv pentru care s-a dorit acest nou bir pe sanatate este decizia FMI-ului. Argumentul suprem care ne-a fost servit de fiecare data este reprezentat de faptul ca aceasta coplata exista in multe tari europene.
Ceea ce nu ne spun sau nu vor sa ne spuna este ca suntem cei mai saraci europeni cu un salariu minim de sub 200 de euro. Sumele colectate dupa cum spun diversi initiatori sunt modice, numai ca sunt modice pentru stat, studiile de impact aratand ca se strang sub 100 de milioane de euro pe an dar sunt inrobitoare pentru cei care trebuie sa le plateasca", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Prin urmare, Ciuhodaru vrea o lege pentru modificarea coplatii.

Managerii de spitale, multumiti de introducerea coplatii

Totusi, managerii de spitale se arata multumiti de introducerea coplatii pentru accesarea mediului spitalicesc, desi suma este doar una modica. Dupa spusele acestora, orice ban care intra in sistemul de sanatate este binevenit, cu conditia ca pacientii sa nu fie nevoiti sa achite pentru urgente.

Potrivit unui anunt facut ieri de Ministerul Sanatatii, coplata va fi introdusa incepand cu luna martie 2013, masura regasindu-se in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI-ul. Mecanismul va fi introdus doar la nivelul spitalului, pentru a controla internarile nejustificate, fictive, dar si raportarile false.

Vor fi exceptate de la coplata diverse categorii precum copiii, gravidele, pensionarii sub 740 lei/luna, bolnavii inclusi in programele nationale in conditiile in care nu realizeaza venituri din munca si veteranii de razboi.

"In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp, ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc, o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem", a declarat ieri ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Legea privind introducerea coplatii a fost publicata in Monitorul Oficial, la finalul lunii noiembrie 2011, la mai bine de un un si jumatate de la primele dezbateri publice. Desi trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2012, a fost amanata pentru luna februarie din lipsa normelor de aplicare. Nu a putut intra in vigoare nici atunci pentru ca autoritatile si reprezentantii Fondului Monetar International si-au dat seama ca mecanismul este foarte greu de aplicat, iar legea trebuia modificata.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coplata-a-fost-batuta-in-cuie.-Nivelul-maxim-va-fi-de-10-lei_18297/

lauff lautf laurf