Imprimare

Solidaritatea Sanitara: Coplata ar trebui sa se reflecte si in salariile medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a avut o intalnire cu reprezentantii Sanitas, ai Federatiei Ambulanta si ai federatiilor Solidaritatea Sanitara si C.N.S. San Asist. Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii, ministrul Sanatatii a prezentat liniile principale privind bugetul pe anul 2013 pentru sanatate, aducand in discutie si noutatile cuprinse in Contractul Cadru pentru anii 2013/2014.

Nicolaescu a vorbit si despre o noua modalitate de finantare a spitalelor, prin cresterea finantarilor pentru plata pe caz rezolvat pentru unitatile strategice, cu activitate complexa.

"Am avut un dialog eficient astazi. Ne dorim pentru anul 2013 un parteneriat cu toti reprezentantii sindicatelor din Sanatate deoarece vom trece un an greu si avem nevoie de spijin pentru reasezarea componenetelor sistemului medicale, astfel incat sa putem oferi servicii medicale de calitate si ieftine pentru cat mai multi asigurati", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Exista riscul unor disponibilizari in Sanatate in 2013

Federatia Solidaritatea Sanitara a dat publicitatii un comunicat de presa in care a anuntat ca a fost luata in considerare capacitatea federatiei de a contribui la dezvoltarea unor strategii si de inaintare a unor propuneri de modificari legislative in interesul salariatilor din sector si al pacientilor.

"Accentul demersurilor noastre a fost pus pe doua dimensiuni simultane: calitatea vietii profesionale a personalului din sistemul sanitar si calitatea serviciilor medicale oferite pacientilor. Avand in vedere faptul ca modificarile legislative anuntate vor avea, in opinia noastra, un impact semnificativ asupra salariatilor din Sanatate, stabilirea unui cadru de dialog social corect si consultari reciproce este un pas esential pentru apararea intereselor salariatilor din Sanatate", au declarat reprezentantii federatiei sindicale.

In opinia reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara, exista riscul unor disponibilizari in sistemul sanitar, numarul fiind, insa, limitat.

"Vom avea in vedere crearea mecanismelor de protectie a salariatilor, pe primul loc situandu-se redistribuirea, urmata de efortul pentru introducerea unor salarii compensatorii acolo unde redistribuirea nu este posibila. De remarcat ca toate organizatiile sindicale au sustinut aceasta strategie, fiind astfel primul semn al unei asteptate cooperari in interesul salariatilor", se arata in comunicatul de presa.

Federatia sindicala aduce in discutie riscul unor fluctuatii salariale

De asemenea, federatia sindicala aduce in discutie riscul unor fluctuatii salariale din cauza modificarilor ce vor surveni la decontarea serviciilor medicale in functie de gradul spitalelor.

"In ceea ce priveste unitatile care vor suferi de o reducere a incasarilor consideram necesara crearea unei masuri de siguranta pentru protectia drepturilor salariale. Pentru spitalele care vor beneficia de cresteri ale incasarilor, credem ca este nevoie ca o parte din aceasta crestere sa se reflecte in veniturile salariatilor", se arata in document.

Pe de alta parte, spun reprezentantii federatiei, este necesara crearea unui mecanism obiectiv de evaluare a salariatilor si identificarea criteriilor de evaluare.

Coplata minima - 5 lei, coplata maxima - 10 lei

Proiectul Contractului Cadru prevede introducerea coplatii in spitale, nivelul minim al acesteia fiind stabilit la 5 lei, in timp ce nivelul maxim a fost stabilit la 10 lei, dupa cum au declarat in ultimele zile oficialii din Ministerul Sanatatii, de la Guvern, dar si reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International.

"Valoarea coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administratie al unitatii sanitare cu paturi [...] Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii care se acorda persoanelor asigurate facultativ".

Exista si exceptii. Printre acestea se numara serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihici, serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata, etc.

Potrivit actului normativ, furnizorii de servicii medicale nu pot incasa o alta plata din partea asiguratoului pentru serviciile pentru care se incaseaza coplata, in timp ce persoanele scutite de la coplata (categoriile au fost deja anuntate de MS), vor fi nevoite sa faca dovada faptului ca se incadreaza in respectiva categorie.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Solidaritatea-Sanitara_-Coplata-ar-trebui-sa-se-reflecte-si-in-salariile-medicilor_18308/

lauff lautf laurf