Imprimare

Transplantul hepatic cu numarul 400 la Institutul Clinic Fundeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Echipa Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat transplantul hepatic cu numarul 400, anunta Agerpres. Primitorul a fost un barbat de 51 de ani cu ciroza hepatica provocata de o hepatita cu virus B iar donator a fost sotia acestuia, in varsta de 52 de ani. Desi a fost o interventie deosebit de complicata, evolutia postoperatorie este, in acest moment, favorabila.

"Ne propunem sa crestem aceasta activitate care este in beneficiul pacientilor. Pe lista de asteptare se afla inca 350 - 400 de pacienti", a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din Romania.

Incepand din anul 2000, de cand a fost efectuat cu succes primul transplant hepatic in CCGTH Fundeni si pana acum, numarul de operatii a crescut progresiv. Un moment important l-a constituit infiintarea Agentiei Nationale de Transplant in anul 2005, ceea ce a dus la cresterea semnificativa a numarului de donatori.

In anul 2012 au fost efectuate 75 de transplanturi hepatice, numar comparabil cu al oricarui centru european.

Rezultatele postoperatorii s-au ameliorat constant de-a lungul celor aproape 13 ani, ele ajungand in momentul de fata similiare cu cele din programele internationale cu experienta.

Anul acesta a fost un singur donator real in moarte cerebrala, de la care s-au prelevat doi rinichi si cornee, dar ficatul nu a putut fi recoltat, donatorul avand ciroza.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplantul-hepatic-cu-numarul-400-la-Institutul-Clinic-Fundeni_18312/

lauff lautf laurf